eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Gázszállítás: vis maiort jelentett a Gazprom

Egy június 14-i levél tanúskodik arról, hogy az orosz cég rajta kívülálló, általa nem befolyásolható ok miatt nem szállít gázt. A Németországba történő szállításról lehet szó.

Vis maiort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének – közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva.

A június 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy

szállítási kötelezettségeit a rajta kívül álló "rendkívüli" körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis maior egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×