eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.
Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Nagy uniós dicséretet kapott Albánia

Charles Michel közeli szövetségesről, partnerről és barátról is beszélt.

Albánia minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy az Európai Unió megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Tiranában, Edi Rama albán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy álláspontja szerint "amilyen gyorsan csak lehet", el kell indítani a tárgyalásokat Albánia belépéséről.

A találkozót követően az Európai Tanács által közzétett nyilatkozatában Michel "közeli szövetségesként, partnerként és barátként" utalt Albániára, s megköszönte egyebek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában végzett munkáját.

"Albánia az európai család része", és "az EU továbbra is Albánia legnagyobb kereskedelmi partnere és anyagi támogatója marad" - szögezte le a belga politikus.

A sajtótájékoztatón az albán kormányfő hangsúlyozta, hogy országa jelentős lépéseket tett az igazságszolgáltatás megreformálása érdekében, Albánia szerinte "jó úton halad". Rama kiemelte, hogy Tirana az ukrajnai háború ügyében is egyetért az EU álláspontjával.

A miniszterelnök elmondta, reménykedik benne, hogy Bulgária felhagy a vétóval Észak-Macedónia EU-csatlakozását illetően, ez ugyanis Albánia előbbre jutását is gátolja: a sajtótájékoztatón Rama kijelentette, hogy ha az EU nem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával a június végi EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt, Albánia kérni fogja az EU-tagállamoktól, hogy csatlakozási eljárását válasszák le Észak-Macedóniáéról.

Az Európai Parlament csütörtökön felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy indítsák el a tárgyalásokat Albánia és Észak-Macedónia EU-tagságáról. Az EU korábban mindkét ország esetében döntött már arról, hogy a tárgyalások megkezdhetők, egyes tagállamok húzódozása miatt azonban a gyakorlatban ez még nem történt meg.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×