eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. A pénzügyi botrányba keveredett, 82 éves I. János Károly 2020. augusztus 3-án a királyi család internetes oldalán megjelent levelében tájékoztatta fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Döntését azzal indokolta, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit.
Nyitókép: 2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. (MTI/AP/Andrea Comas)

Visszatért a "nyugdíjas" spanyol király

Két évig volt távol a 84 éves exuralkodó.

Két év távollét után először utazik Spanyolországba I. János Károly egykori uralkodó - közölte Telmo Martín, Sanxenxo városának polgármestere kedden, megerősítve, hogy a 84 éves volt király egy vitorlásverseny miatt tér vissza hazájába a hétvégén.

I. János Károly hazautazását az teszi lehetővé, hogy március 2-án a korrupció elleni spanyol ügyészség vádemelés nélkül zárta le mind a három nyomozást, amelyben az egykori uralkodó érintett volt.

A spanyol vádhatóság 2020 augusztusában indított vizsgálatot ellene ismeretlen eredetű bankkártyák használata, eltitkolt külföldi vagyon, valamint szaúdi vasútépítésből származó feltételezett jutalék miatt.

A nyomozás megkezdésekor I. János Károly áttette székhelyét az Egyesült Arab Emírségekbe.

A spanyol sajtó rendszeresen cikkez a volt király esetleges hazatéréséről. Március elején I. János Károly azt írta fiának, VI. Fülöp jelenlegi királynak, hogy személyes okokból az emírségekben telepszik le, de időről időre haza fog látogatni.

I. János Károly után a svájci ügyészség is nyomozott pénzmosás gyanújával, de bizonyítékok hiányában azt az eljárást is vádemelés nélkül zárták le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×