eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Jun Szuk Jol új dél-koreai elnök leteszi hivatali esküjét a szöuli parlamentben 2022. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Észak-Koreának üzent az új dél-koreai elnök

Beiktatták hivatalába kedden Dél-Korea új elnökét, a 61 éves Jun Szuk Jolt, aki ötéves megbízatásának kezdetén felszólította Észak-Koreát, hogy mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Észak-Korea az elmúlt időszakban egyre harciasabb hangnemet ütött meg. Phenjan január óta rekordszámú, 15 rakétakísérletet hajtott végre, ebből kettőt a múlt héten. Szöul és Washington is azt gyanítja, hogy hamarosan újraindítja nukleáris kísérleteit is.

Jun Szuk Jol a szöuli parlamentben tette le hivatali esküjét. Ezt követően beiktatási beszédében arra szólította fel Észak-Koreát, hogy szabaduljon meg nukleáris arzenáljától, amely veszélyt jelent a globális biztonságra.

Hozzátette, amennyiben Phenjan "valóban elkötelezi magát a teljes atommentesítés folyamata mellett", kész lenne merész tervet előterjeszteni az észak-koreai gazdaság fellendítésére.

Az új államfő hangoztatta, hogy napjainkban több válság fenyeget, ezek sorában megemlítette a koronavírus-világjárványt, az ellátási láncok gondjait és a globális konfliktusokat, amelyek "komoly árnyékot vetnek a világra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×