eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: pixabay.com

Csak az anya életének védelmében végezhető abortusz Oklahomában

Akár tíz év börtönt és 100 ezer dollár pénzbüntetést is kaphat, aki abortuszt végez az amerikai államban.

Kevin Stitt oklahomai republikánus kormányzó aláírta azt a törvényt, amely minden esetben tiltja az abortuszt az amerikai tagállamban, kivéve ha az anya életét mentik meg vele. Az abortuszt végzőt akár tíz évi börtön- és 100 ezer dollár pénzbüntetésre is ítélhetik, de az anya nem büntethető – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az intézkedés illeszkedik abba a tendenciába, hogy több, republikánus vezetésű tagállamban megnyirbálják az abortuszhoz fűződő jogokat, és az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság is ismét megvitatni készül a csaknem ötven éve érvényben lévő, a művi terhességmegszakításra vonatkozó törvényt.

Az oklahomai törvény 90 nappal azután lép hatályba, hogy az oklahomai törvényhozás ülésszakát májusban berekesztik. A törvény megszövegezésében résztvevő Nathan Dahm republikánus szenátor kijelentette:

"az országban a mienk lett a legerősebb életpárti törvény".

Az abortuszhoz fűződő jogokért küzdők már jelezték, hogy jogi úton megtámadják a jogszabályt, ugyanis szerintük az alkotmányellenes.

Az AP megjegyezte: az elmúlt években volt már példa arra, hogy egy szövetségi bíróság alkotmányellenesnek ítélt hasonlóan szigorú törvényt éppen Oklahomában, de más tagállamokban is.

A szövetségi legfelsőbb bíróság – fellebbezés után – nemrégiben hagyta érvényben azt az új texasi törvényt, amely szintén szigorítja az abortuszt. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek egyik legszigorúbb abortusztörvénye Texasban született. E szerint akár 10 ezer dollár jutalmat kaphat az a magánember, aki az ügyészséget hozzásegíti egy sikeres perhez abortuszt végző orvos vagy bárki ellen, aki a művi terhességmegszakításhoz segítséget nyújtott.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×