eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
Az Észak-Korea újabb rakétakísérletéről szóló híradás a szöuli főpályaudvar egyik kivetítőjén 2021. szeptember 28-án. Észak-Korea újabb azonosítatlan rakétát lőtt ki a Japán (Keleti)-tenger irányába. A japán védelmi minisztérium szerint feltehetően ballisztikus rakéta volt. Az első értékelések szerint Észak-Korea kis hatótávolságú rakétát tesztelt, amit nem tilt számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata.
Nyitókép: Ahn Jung Dzsun

Észak-Korea fütyül a figyelmeztetésekre

Phenjan felgyorsította a rakétakísérletek sorozatát - állapították meg szakértők.

Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását - állapították meg ENSZ-szakértők egy új jelentésükben, amelyről az AP amerikai hírügynökség számolt be.

A szakértői csoport szerint "egyértelműen felgyorsította" Észak-Korea a rakétakísérletek sorozatát, amely a rövid- és feltehetőleg közepes hatótávolságú rakéták januári tesztsorozatából is nyilvánvaló. Ezeknél a rakétáknál "mind a ballisztikus, mind a manőverező technológiát, a szilárd és a folyékony üzemanyagot is kipróbálták".

"Az újonnan kipróbált technológia része volt feltehetőleg a hiperszonikus sebességű rakéta és az úgynevezett manőverezhető visszatérő jármű.

Észak-Koreának sikerült fejlesztenie az eszközök gyors bevethetőségének, mozgathatóságának képességét (a tengerről is indíthatók), és a rakétaerők nagyobb rugalmasságát. E programjaihoz továbbra is külföldön próbál beszerezni anyagot, alkatrészeket és technológiát, részben kalóz módszerekkel, részben más országokkal - például Iránnal - közös tudományos kutatásai keretében. Ezekhez az anyagi forrásokat is kalóz módon - kibertámadásokkal - próbálja megszerezni" - olvasható a jelentés összefoglalójában. A kibertámadások útján szerzett pénz - különösen a kriptovaluták - egyébként is jelentős részét teszi ki annak a bevételnek, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormánya külföldről szerez meg - tették hozzá.

Az AP emlékeztetett arra, hogy Phenjan a legutóbbi, múlt vasárnapi kísérlettel megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, 2018-ban általa önként vállalt moratóriumot, noha Kim Dzsong Un álláspontja szerint ez már nem kötelezi, mert 2019-ben megszakadtak vele a tárgyalások, és az Egyesült Államok továbbra sem hagy fel a szerinte ellenséges politikájával vele szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×