eur:
393.82
usd:
368.47
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
POLAND - 2021/09/23: In this photo illustration an Instagram logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

A brit influenszereknek jelölniük kellene a képmódosítások tényét

A lezárások idején megnőtt a testképpel kapcsolatos problémákkal és étkezési rendellenességekkel küzdők száma, akik az Instagramon látott, tökéletesre szerkesztett testalkatra törekednek.

A digitálisan módosított fotókon egy logót kellene egy brit képviselő javaslata szerint minden brit influenszernek feltüntetnie, mellyel felhívja a figyelmet arra, hogy a fotót digitálisan alakították olyanná, amilyennek látjuk – írja a Sky News.

Luke Evans korábban háziorvosként dolgozott, most konzervatív parlamenti képviselő. Mint elmondta, amikor még praktizált, leginkább étkezési zavarral küzdő fiatal nők mondták el neki azt, hogy az Instagramon látott képek motiválják őket arra, hogy tökéletes testet érjenek el.

Nem csak nőket érint a probléma

"Aztán megjelent a jelenség férfiaknál, gyakran tehetséges sportolóknál is, akik izmosabbak akartak lenni, hogy bivalyerősnek tűnjenek a strandon, ezért túlzásba vitték az edzést és nem engedélyezett táplálékkiegészítőket szedtek, aztán azon kapták magukat, hogy eltiltották őket a sporttól, mert pozitív lett a szteroidtesztjük. Mindez csak azért, mert mert úgy gondolták, hogy nem néznek ki jól. Leginkább azért aggódom, mert az emberek olyan képnek akarnak megfelelni, amit soha nem lehet elérni" – mondta Evans.

A képviselő szerint amikor keskenyebbre szabott derekat vagy felduzzasztott bicepszet szerkeszt valaki magának, azzal olyan irányba tereli követőit, ami teljesen irreális és elérhetetlen számukra. Ha valaki másnap a való életben találkozna ezekkel az influenszerekkel, egészen biztosan másnak látná őket, mint amilyennek megpróbálják magukat mutatni.

"Nincs bajom azzal, ha az emberek arra törekszenek, hogy fittek és egészségesek legyenek, de nem torz és elérhetetlen értelemben"

– fogalmazott.

Egy apró logó elhelyezése az érintett képeken Evans szerint apróság lenne, viszont mindenképpen lépni kell, mivel az ügy magától nem oldódik meg és a lezárások ideje alatt csak romlott a helyzet.

Széles körű a támogatottság

Tom Quinn, egy brit, étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet, a Beat munkatársa elmondta, hogy támogatják a kezdeményezést, mivel

a segítségükre az igény 300 százalékkal nőtt meg

a pandémia alatt.

"Bár a közösségi média nem az evészavarok kialakulásának kizárólagos oka, az általunk támogatott emberekről tudjuk, hogy az innen érkező nyomás csökkentheti az önbecsülést és az önbizalmat. Az irreális testformáknak és méreteknek való kitettség az interneten szintén inspirációként szolgálhat az evészavaros viselkedésformákhoz és a rossz közérzet fokozódásához" – tette hozzá.

Evans szerint több párt is támogatja kezdeményezését, és norvég, valamint amerikai politikusok is megkeresték azzal, hogy hasonló kezdeményezésbe akarnak belevágni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×