INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

silvio berlusconi

olaszország

köztársasági elnök

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia párt vezetője nyilatkozik a jobbközép pártok csúcstalálkozója után a római Villa Grandénál 2021. december 23-án.

Silvio Berlusconit kívánják köztársasági elnöknek az olasz jobbközép pártok

Infostart / MTI

A hír hallatán a baloldali Demokrata Párt aggodalmának adott hangot.

A Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni irányította az Olasz Testvérek (FdI) párt közösen kiadott közleményében széles körű parlamenti támogatásáról biztosította a Hajrá, Olaszország! (FI) 85 éves alapítóját és vezetőjét. Egyben felkérték Berlusconit, nyilvánosan is jelentse be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

„A szövetség vezetői megállapodtak abban, hogy Silvio Berlusconi a megfelelő személy e magas hivatal betöltésére ezekben a nehéz időkben” – hangsúlyozták a politikai vezetők Berlusconi római villájában folytatott tanácskozásukat követően újságíróknak.

A baloldali Demokrata Párt (PD), amely kategorikusan elzárkózott Berlusconi támogatásától, csalódottságát és aggodalmát fejezte ki a döntés kapcsán.

Köztársasági elnöknek bármely, ötvenedik életévét betöltött, büntetlen előéletű olasz állampolgár jelölhető. Az olasz köztársaság elnökét a parlament választja meg, több fordulóban. A január 24-én kezdődő parlamenti szavazás első három fordulójában a teljes parlament, valamint a tartományok küldöttei kétharmados támogatására van szükség. Több mint ezren döntenek az elnök személyéről, de a koronavírus-járvány miatt sokan hiányozhatnak.

A voksolás negyedik fordulójától elegendő az egyszerű többség.

Egyelőre a két fő politikai blokk egyike sem rendelkezik elegendő támogatással ahhoz, hogy jelöltje megválasztását sikerre vigye. Egyébként a PD mellett az Öt Csillag Mozgalom (M5S) sem támogatja Berlusconit.

A baloldali pártok a jelenlegi kormányfő, Mario Draghi köztársasági elnökké választását támogatják.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018