eur:
390.67
usd:
366.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A vöröskereszt által osztott élelemért állnak sorban migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. november 14-én. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja szerint humanitárius válság van az Bosznia-Hercegovinában, különösen a Bihac közelében található menekülttáborban.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

EP-alelnök: szolidaritás alapú migrációs és menekültügyi politika szükséges

Az emberi méltóságot és a legsérülékenyebbek érdekeit figyelembe vevő migrációs politikát sürgetett Fabio Massimo Castaldo.

Olyan migrációs és menekültügyi szakpolitikára van szükség, amelynek középpontjában a folyamatos szolidaritás és a felelősségmegosztás áll, és figyelembe veszi a migránsok emberi méltóságát, illetve a legsérülékenyebbek érdekeit – fogalmazott Fabio Massimo Castaldo, az Európai Parlament (EP) alelnöke a brüsszeli törvényhozó testület és a szlovén EU-elnökség által szervezett harmadik magas szintű migrációs és menekültügyi konferencia nyitóbeszédében.

Castaldo beszédében felhívta a figyelmet: sürgős döntésekre van szükség az uniós migrációs politikával kapcsolatban, de az EU-tagállamok lassan cselekednek.

"Az uniónak eddig nehezére esett humánus migrációs és menekültügyi politikát kialakítani: a migránsok kockázatnak vannak kitéve, jogaik sérülnek, visszaéléssekkel, bántalmazásokkal szembesülnek, embercsempészek nyerészkednek rajtuk, akik kihasználják, hogy hiányzik az együttes európai döntés egy ambiciózusabb migrációs politikáról" – emelte ki.

Azt mondta, olyan

átfogó migrációkezelési szakpolitikára van szükség, amely olyan problémák ellen is hatékony fel tud lépni a jog erejével, mint a fehérorosz rezsim által szervezett hibrid támadások.

"Politikai akarathiány van, a 27 tagállam nem tud összefogni, hogy együttesen kezeljen ilyen provokációkat, ez kifelé gyengeséget jelez" – mutatott rá az EP alelnöke.

Véleménye szerint az egyik megoldás a migráció kezelésére olyan legális bevándorlási csatornák létrehozása, amelyek lehetőséget nyújtanak az EU-ban dolgozni kívánó harmadik országbeli polgároknak a beutazásra a piaci szükségletek alapján, a tagállamok túlterhelését elkerülendő.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió eddig sikeresen és együttes fellépéssel kezelte a fehérorosz rezsim "újfajta és kegyetlen" hibrid támadásait, amelyek folyamán Minszk eszközként használ fel migránsokat az unió destabilizálása végett.

"A sikert kollektívan értük el, több millió eurót mozgósítottunk humanitárius segélyekre, azonnali támogatást adtunk az érintett tagállamoknak, tárgyalásokat folytattunk a harmadik országokkal az illegális migránsok visszatérítéséről, jogszabályi rugalmasságot vezettünk be a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban, illetve újabb célzott szankciókkal sújtottuk a fehérorosz rezsimet" – sorolta.

Szkínász bejelentette: az Európai Bizottság jövő héten javaslatot fog bemutatni a schengeni határellenőrzési kódex megreformálására, mivel, mint mondta,

"egyrészt modernizálni kell a jogi keretet, másrészt a tagállamoknak jobban fel kell készülniük arra, hogy vészhelyzetekben hatékonyabban reagáljanak".

"Jogi terminusokban fogjuk definiálni a migránsok eszközként való felhasználását, illetve azt, hogy a tagállamok milyen intézkedéseket hozhatnak a határvédelem érdekében" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×