eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Több mint száz év után uralkodói esküvő lesz Oroszországban

Az egykori cári főváros nem mindennapi esemény helyszíne lesz.

Először lesz házigazdája az egykori cári főváros, Szentpétervár uralkodói esküvőnek több mint egy évszázad után: George Mikhailovich Romanov nagyherceg pénteken fog egybekelni olasz menyasszonyával, Victoria Romanovna Bettarinival a Szent Izsák székesegyházban több száz külföldi vendég jelenlétében.

"Ez volt az első hely Oroszországban, ahová visszatértünk. Nagyon-nagyon közel áll családunkhoz" – mondta az esküvő szentpétervári helyszínének kiválasztásáról a nagyherceg a Fontanka orosz hírportálnak.

George Mikhailovich Spanyolországban született, Mária Vlagyimirovna nagyhercegnő és Mihail Pavlovics nagyherceg gyermeke. Egész életét Spanyolországban és Franciaországban töltötte.

Dédapjának, Kirill Vlagyimirovics nagyhercegnek az 1917-es bolsevik forradalom idején sikerült elmenekülnie Finnországba. Családjával később áttelepült Nyugat-Európába.

YALTA, CRIMEA, RUSSIA - OCTOBER 21, 2019: Grand Duke George Mikhailovich of Russia at a desk in a study of Emperor Nicholas II of Russia during an international academic conference titled
George Mikhailovich a "Krím a Romanov család életében. II. Miklós orosz cár uralkodásának kezdete és vége" című konferencián Jaltában a Livadia Palotában 2019 októberében. (Sergei Malgavko/TASS/Getty Images)

II. Miklós utolsó orosz cárt, feleségét és öt gyermeküket 1918 júliusában megölték a forradalmi gárdisták Jekatyerinburgban.

George Mikhailovich 1992-ben látogatott először Oroszországba, ma Moszkvában él, ahol jótékonysági programokon dolgozik. A 39 éves Bettarini tavaly áttért az orosz ortodox hitre, és felvette a Victoria Romanovna nevet.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×