eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 11: Katie Mascali is comforted by her fiance Andre Jabban as they stand near the name of her father Joseph Mascali during a ceremony at the National September 11 Memorial & Museum commemorating the 20th anniversary of the September 11th terrorist attacks on the World Trade Center on September 11, 2021 in New York City. The nation is marking the 20th anniversary of the terror attacks of September 11, 2001, when the terrorist group al-Qaeda flew hijacked airplanes into the World Trade Center, Shanksville, PA and the Pentagon, killing nearly 3,000 people. (Photo by Craig Ruttle - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Craig Ruttle/Pool/Getty Images

Zajlanak 2001-es terrortámadások 20. évfordulós megemlékezései - képek

Szomorú napra ébredt az Egyesült Államok, ezen a napon minden a valaha elkövetett leghalálosabb terrortámadás jegyében vagy árnyékában zajlik.

Harangzúgással és egyperces csenddel kezdődtek meg a New York-i Ground Zero emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulós megemlékezései.

Az eseményt pontosan húsz évvel az Egyesült Államok területén valaha elkövetett leghalálosabb terrortámadás kezdeti időpontja után nyitották meg.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 11: A bell is rung during a moment of silence during the annual 9/11 Commemoration Ceremony at the National 9/11 Memorial and Museum on September 11, 2021 in New York City. During the ceremony six moments of silence were held, marking when each of the World Trade Center towers was struck and fell and the times corresponding to the attack on the Pentagon and the crash of Flight 93. The nation is marking the 20th anniversary of the terror attacks of September 11, 2001, when the terrorist group al-Qaeda flew hijacked airplanes into the World Trade Center, Shanksville, PA and the Pentagon, killing nearly 3,000 people. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Harangzúgással, az áldozatok neveinek felolvasásával és az egyes becsapódásokkor csendszünettel kezdődött a megemlékezések sora reggel a Nemzeti 9/11 Emlékmű és Múzeumnál New Yorkban. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Joe Biden amerikai elnök, Barack Obama és Bill Clinton volt elnökök, a kongresszus tagjai és más tisztségviselők csatlakoztak az áldozatok hozzátartozóinak tömegéhez a New York-i szeptember 11-i emléktéren. Az emlékmű ott áll, ahol a terroristák által eltérített repülőgépek nem sokkal egymás után becsapódtak a World Trade Center ikertornyaiba, megsemmisítve azokat. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

Douglas D. Jones, az Egyesült Államok NATO mellé rendelt illetékes ügyvivője, miután koszorút helyezett el a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak a helyszínen elhelyezett maradványainál, beszédében hangsúlyozta: az emlékhely az elhunytakra való emlékezés mellett a katonai szövetség erejét és ellenállóképességét szimbolizálja.

A globális koalíció afganisztáni jelenlétével kapcsolatban Douglas D. Jones azt mondta, a szövetségesek célja az volt, hogy az ország ne lehessen többé a terroristák biztos menedéke. Az Egyesült Államok a NATO-val közösen folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet, ahogy nem hagy fel azon törekvésével sem, hogy Afganisztán kiegyensúlyozott országgá váljon.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az egykori repülőgépes merényletek második célpontjánál, a Pentagonban tartott szombati ünnepségen azt mondta: "Emlékezünk közös elkötelezettségükre, hogy megvédik a köztársaságunkat és hogy bátran szembe néznek az új veszélyekkel" - mondta a Biden-kormány védelmi minisztere.

Austin megjegyezte, hogy az általuk ma védelmezett állampolgárok majdnem egynegyede szeptember 11. után született", köztük sokan a néhány héttel ezelőtti afganisztáni öngyilkos robbantásban megölt 13 amerikai katona közül is. "Ahogy az évek múlnak, biztosítanunk kell, hogy minden amerikai honfitársunk tudja és megértse, mi történt itt szeptember 11-én, Manhattanben és a pennsylvaniai Shanksville-ben" - mondta.

  • Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill szombaton Virginiába és Pennsylvaniába is elutazik, hogy a húsz évvel ezelőtti terrortámadás mindhárom helyszínén részt vegyenek a megemlékezésen. A pennsylvaniai ünnepségen George W. Bush egykori elnök is beszédet mond.
  • Joe Biden nem fog beszédet mondani egyik megemlékezési helyszínen sem. Ehelyett az elnök pénteken késő este videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy számára szeptember 11. legfontosabb tanulsága az a "valódi nemzeti egység", amely megszületett a támadások után. "Az egység a legnagyobb erősségünk" - fogalmazott Biden. Az elnök kiemelte, hogy függetlenül attól, hogy mennyi idő telik el a támadások óta, a megemlékezések mindent olyan fájdalmasan visszahoznak, mintha csak pár másodperce történt volna meg a tragédia.
  • Donald Trump volt elnök is jelen lesz legalább egy manhattani megemlékezésen, és a tervek szerint később meg is szólal újságírók előtt az évforduló alkalmából.

George W. Bush egykori elnök a belföldi terrorizmus fenyegetéséről beszélt a pennsylvaniai Shanksville-ben tartott beszédében. Az ő elnöksége idején elkövetett terrortámadásról, amelyre válaszul megindította az al-Kaida vezetőjét rejtegető, tálibok vezette Afganisztán elleni inváziót, Bush azt mondta, "egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy az országunkat érő fenyegetések nemcsak a határokon túlról származhatnak, hanem az országon belül felgyülemlő erőszakból is".

Shanksville, 2021. szeptember 11.
Kamala Harris amerikai alelnök beszél az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások huszadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben 2021. szeptember 11-én. 2001. szeptember 1-jén New Yorkban két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. Egy harmadik eltérített gép a Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. A negyedik eltérített gép a pennsylvaniai Shanksville-nél lezuhant. A támadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember vesztette életét.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Kamala Harris amerikai alelnök beszél a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Kamala Harris alelnök a 93-as járat lezuhanásánál felállított emlékműnél arról beszélt: az áldozatok egyszerre megtestesítik a hősiességet, az egységet és a bátorságot. Az alelnök szerint az amerikaiaknak emlékezniük kell szeptember 11-re, de egyszerre a jövőbe is kell tekinteniük. "A jövőbe is kell tekintenünk. Mert azt hiszem, hogy ők negyvenen is ezért küzdöttek - a jövőnkért" - fogalmazott Harris.

A hivatalos ünnepségeken kívül országszerte megemlékezéseket tartanak a tragikus események huszadik évfordulóján. A legtöbb helyen kulturális rendezvényekkel és dokumentumfilmek vetítésével tisztelegnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások emléke előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×