eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újabb vakcinával erősít Japán az olimpia előtt

A japán egészségügyi hatóságok jóváhagyták pénteken a Moderna és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináit, ám az egészségügyi minisztérium közlése szerint az utóbbit egyelőre nem fogják használni az oltási kampányban.

A közleményben az AstraZenecát érintő kiegészítést a vakcinával kapcsolatos egészségügyi aggodalmakkal indokolták. Az AstraZeneca-vakcina használatát több országban felfüggesztették vagy elvetették, miután vizsgálatok szerint bizonyos, nagyon ritka esetekben az oltóanyag vérrögöt okozhat.

Japánban eddig csak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltottak, a kormányt pedig több bírálat érte az oltási kampány lassúsága miatt. A több mint 125 milliós szigetországban mostanáig a lakosság csupán két százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát, miközben a vírus több variánsa is felbukkant az országban, köztük a jóval fertőzőbbnek és veszélyesebbnek számító indiai mutáns is.

Kilenc japán prefektúrában - beleértve Tokiót is - továbbra is vészhelyzet van érvényben, amelyet pénteken várhatóan kiterjesztenek Okinavára is.

E rendelkezések mindazonáltal kevésbé szigorúak az európai és amerikai korlátozásoknál: az éttermeknek és bároknak tilos alkoholt felszolgálniuk, és este 8-kor be kell zárniuk, a vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy ideiglenesen zárjanak be, vagy rövidítsék le a munkaidőt, az alkalmazottak pedig lehetőleg otthonról dolgozzanak.

Japánban a tervek szerint július 23-án kezdődnek a tokiói nyári olimpiai játékok, jóllehet közvéleménykutatások szerint a japánok túlnyomó többsége a sportesemény lemondását vagy ismételt elhalasztását akarja.

Bár a nyugati országokhoz képest Japán járványügyi helyzete jónak számít, Kelet-Ázsiában itt regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, 705 ezer embert, illetve a legtöbb halálesetet is, körülbelül 12 ezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×