eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójáról. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök 2021. április 21-én bejelentette, hogy eltűnt az indonéz hadsereg egyik tengeralattjárója, fedélzetén 53 fővel. A haditengerészet jelenleg is keresi a tengeralattjárót; Indonézia a kutatáshoz Ausztrália és Szingapúr segítségét is kérte. A német gyártmányú tengeralattjáró éppen torpedógyakorlatot folytatott Bali szigetétől északra.
Nyitókép: MTI/EPA/Indonéz haditengerészet

Megvan a Balinál elveszett tengeralattjáró

Megtalálták a tengerben a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró darabjait - jelentették be az indonéziai hadsereg részéről szombaton, az előkerült tárgyak eszerint azt bizonyítják, hogy az eddig csak "eltűntként" keresett jármű valójában elsüllyedt.

Az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Yudo Margono admirális újságíróknak azt mondta, egyebek közt egy torpedó darabjait, több, a legénység által használt imaszőnyeget, illetve a periszkóp bezsírozásához használatos kenőanyagtubust találtak. Hozzátette, hogy tíz mérföldes körzetben egyetlen hajó sem haladt át ezen a területen, így a tárgyak bizonyosan az elsüllyedt tengeralattjáróból kerülhettek elő.

Az admirális azt mondta, az előkerült tárgyak bizonyítják, hogy az eddig csak "eltűntként" keresett jármű valóban elsüllyedt.

A tengeralattjárót az érzékelők

850 méter mélységben

lokalizálták. Korábban a haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön, ezen túlmenően pedig már veszélyes lehet a jármű számára a mélység.

A legénységről továbbra sincs hír, ám aggodalomra ad okot a hadsereg korábbi tájékoztatása, mely szerint

a hajóban rekedt 53 embernek csak 72 órára elegendő oxigénje volt.

Mindazonáltal a hatóságok szombaton azt közölték, nem adták fel a reményt, hogy túlélőkre találnak, és megkezdték a mentési előkészületeket.

Margono ezzel kapcsolatban azt mondta, ha nem történt áramszünet, és a hajó elektromos berendezései még működnek, akkor akár öt napra elegendő oxigénmennyiség is lehet a tengeralattjáróban.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A kereséshez több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik.

Noha Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×