eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tüntetők a minnesotai Brooklyn Center rendőrfőkapitánysága előtt 2021. április 13-án. A tiltakozások azután robbantak ki, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. A 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs volt érvényben, de megpróbált elhajtani a helyszínről. Tim Gannon rendőrfőkapitány közlése szerint a rendőr az intézkedés során a sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Újabb tragédiával záruló rendőri intézkedés rázta meg Amerikát – videó

Hogyan került sokkoló helyett fegyver a 25 éve szolgáló rendőr kezébe? – ez az a kérdés, amely most mindenkit foglalkoztat egy 20 éves férfi halála után.

A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában – jelentette be sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya.

A 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben.

„Tegye le a telefont, és szálljon ki a kocsiból! Hogy miért, azt majd elmagyarázzuk, ha kiszállt” – hangzott el az igazoltatáskor.

Bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyen az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit és visszaült az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy "sokkoló", leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: "lelőttem". Wright sérülten elhajtott, de egy fának ütközött és meghalt.

"A felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát eredményezte" – mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van.

A törvényi előírások szerint a fegyvernek mindig a rendőr domináns oldalán kell lennie, míg a sokkolónak az ellentétes oldalon. Tehát ha egy rendőr jobbkezes, akkor a fegyver van a jobb oldalán, a sokkoló pedig a balon, pont azért, hogy az ehhez hasonló tragédiákat el lehessen kerülni – írja a 24.hu. Azt nem tudni, hogy a két eszközt felcserélő rendőr melyik oldalra nyúlt a sokkolóért, és miért a fegyvert vette a kezébe.

A gyanú szerint a vétkes rendőr Kim Potter lehetett, egyelőre felmentették a munkavégzés alól. Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere azt mondta: teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. "Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek" – fogalmazott a polgármester.

Az áldozat családja nem hajlandó balesetként elfogadni a történteket.

Ügyvédjük, Ben Crump az a jogi képviselő, aki elérte, hogy 27 millió dolláros kártérítést fizessen Minneapolis városa George Floyd családja számára. Azt mondta, több szándékos lépés vezetett a tragédiához, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy ezek hogyan és miért követték egymást.

"Daunte Wright egy újabb fekete férfi, akit azok öltek meg, akik arra esküdtek fel, hogy szolgálnak és védenek minket" – fogalmazott Crump.

Wright édesanyja újságíróknak azt mondta, hogy felhívta a fia, és közölte vele, hogy félreállították a rendőrök, mert légfrissítők lógtak a visszapillantó tükrén, ami Minnesotában illegális. Katie Wright elmondása szerint hallotta a telefonban, hogy a rendőrség felszólította a fiát, szálljon ki a járműből.

Apja pedig azt mondta, fia néhány évvel korábban tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát, és különféle munkákat végzett, hogy 2 éves fiát támogatni tudja.

„Nem fogadom el azt sem, hogy hibáztak, mert az sem hangzik jól. Ez a rendőr 26 éve volt szolgálatban. Nem tudom elfogadni” – mondta az apa.

A történteket követően vasárnap este és hétfőn is zavargás tört ki Minnesotában.

Joe Biden amerikai elnök "teljes körű kivizsgálást" sürgetett Wright halála ügyében,

és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket.

A minneapolisi Brooklyn Center nevű negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedés során meghalt George Floyd. 2020. május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Tárgyalása jelenleg is zajlik Minneapolisban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×