eur:
388.42
usd:
360.88
bux:
68730.96
2024. május 7. kedd Gizella
Az iráni elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Haszan Róháni iráni elnök beszél egy kabinetülésen Teheránban 2020. november 11-én.  Az iráni államfő kijelentette, hogy kész együttműködni az amerikai elnöki hivatal átvételére készülő Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel. Hozzátette, hogy Irán kész tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal, amennyiben az új kormány ismét csatlakozik a Donald Trump amerikai elnök által felmondott nukleáris megállapodáshoz, illetve eltörli az azóta elrendelt büntetőintézkedéseket.
Nyitókép: -

Súlyos döntést hoztak a negyedik hullám miatt Iránban

Tíz napra lezárták Irán nagy részét a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében - tájékoztatott a helyi állami média.

A kijárási tilalom az ország 31 tartományából 23-at érint - közölte Alireza Rajszi egészségügyi szóvivő.

Bezártak az üzletek, az iskolák, a színházak és a sportlétesítmények, és betiltották az összejöveteleket a muszlimok böjti hónapja, a ramadán alatt, amely szerdán veszi kezdetét.

Iránban meghaladta a kétmilliót a fertőzöttek száma, és a múlt héten naponta átlagosan több mint 20 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az iszlám köztársaságban 64 ezernél több ember vesztette már életét a Covid-19 betegségben.

Haszan Róháni iráni elnök a televízióban bejelentette, hogy elkezdődött a járvány negyedik hulláma. Az államfő a koronavírus brit variánsát tette felelőssé az új fertőzések többségéért. A mutáns a szomszédos Irakból terjedt át Iránba az év elején.

A fertőzés terjedését felgyorsította, hogy sokan vakációzni és rokonlátogatásra indultak a március 20-án kezdődött újévi ünnepek alkalmával.

Rajszi elmondta, hogy 257 településen, köztük a fővárosban,

Teheránban vörös riasztás lépett életbe a járvány miatt.

Irán a koronavírus-járvány közel-keleti gócpontja. Az ország februárban lezárt több határátkelőt Irak felé, hogy megfékezze a brit variáns terjedését, de az erőfeszítés nem járt sikerrel.

Az iszlám köztársaságban lassan halad az oltási kampány. Teherán kétmillió Szputnyik V vakcinát rendelt Oroszországtól, de eddig még csak 400 ezret kapott meg, míg az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinából 4,2 milliót rendelt. Az iszlám köztársaság a kínai Sinopharm vakcinájából 250 ezer adagot kapott, illetve az indiai COVAXIN-tól rendelt 500 ezer adag oltóanyag egy részét is leszállították már. Iránban legalább négy hazai vakcinát fejlesztenek, az egyiket Kubával együttműködésben. A várakozások szerint néhány hónap múlva azokkal is meg lehet kezdeni a 83 milliós lakosság oltását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×