eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Utat mutat egy kislánynak egy rendőr a bukaresti munkaügyi és szociális védelmi minisztérium előtt rendezett rendőrtüntetés alatt, 2021. március 1-jén. A rendőrök a tervezett megszorítások, köztük a közalkalmazottak bérének befagyasztása ellen tiltakoztak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Hiába a rémisztő adatok, a bukaresti vesztegzár nem opció

A tavalyi csúcsot is megdöntheti a fertőzési ráta.

Romániában a keddi adatok is a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelzik, a fővárosban meghaladta a lakosság 6,2 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződtek aránya, de a hatóságok továbbra is próbálják elkerülni Bukarest vesztegzár alá helyezését.

A hatezrelékes fertőzési ráta felett dönthetnek a helyi hatóságok egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről, amennyiben a fertőződések üteme növekszik, magas az idősek aránya, és az egészségügyi rendszer nem győzi a terhelést.

Bár a kétmilliós román fővárosban és az azt övező Ilfov megye nagy részén minden korábban meghatározott érv a karantén mellett szól, Florin Citu miniszterelnök kedden is úgy nyilatkozott: a teljes karantén Bukarestben nem megoldás.

A kormányfő többször is jelezte, a gazdaságot nem szabad leállítani, mert a zárlat megfosztaná az államot a járvány elleni küzdelemhez szükséges erőforrásoktól.

Bukarestben most már az ország valamennyi megyéjénél gyorsabb ütemben terjed a járvány, a kéthetes fertőzési ráta napokon belül meghaladhatja a tavaly december 11-én feljegyezett 7 ezrelék feletti csúcsot.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi adatai szerint az utóbbi napon 6149-cel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, amely a napokban lépte túl a 900 ezret. Kedden az utóbbi két hét átlagánál csaknem kétszer több, 174 haláleset jelentettek, és újabb rekordot döntve 1367-re emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos esetek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×