eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Détárné Molnár Andrea, a Szeghalmi Járási Hivatal hivatalvezetője átadja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát Juhász Lajos háziorvosnak a vésztői orvosi centrumban 2021. február 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Megszólalt az AstraZeneca a vakcinaháborúban

2021 első felévében 100 millió adag oltóanyagot terveznek szállítani az EU-ba.

Az AstraZeneca vasárnapi közleményében megerősítette, hogy a tervezettnél kevesebb Covid-19 elleni vakcinát tud szállítani az unióba. A cég „csalódottságának hangot adva” tette közzé mindezt, jelezve, hogy „fáradhatatlanul dolgozik” az ellátás felgyorsításán.

A vállalat korábban közölte, hogy a tervezettnél alacsonyabb gyártási kibocsátás miatt az európai ellátási lánc szállítási kapacitása a vártnál kevesebb. Azt is bejelentette, hogy

ennek a hiánynak egy részét a nemzetközi ellátási hálózatából történő vakcina szállításával kívánja kompenzálni.

A második negyedévben leszállítandó mennyiség felének, az első negyedévben pedig 10 millió adagnak kellett volna a vállalat nemzetközi ellátási láncából érkeznie. Az exportkorlátozások csökkenteni fogják a szállításokat az első negyedévben, és valószínűleg befolyásolják a második negyedévit is – közölte a társaság.

A vállalat februárban kezdte meg a vakcina szállítását az EU-ba.

A nehézségek ellenére célja, hogy 2021 első felévében 100 millió adagot szállítson le, ebből 30 milliót az első negyedévben.

A társaság jelezte, együttműködik az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal az ellátási kihívások kezelése érdekében.

Pénteken szivárgott ki, hogy az AstraZeneca arról tájékoztatta a vakcinabeszerzést a tagállamok megbízásából intéző Európai Bizottságot, hogy ismét szállításcsökkentést tervez. Új menetrendje szerint a huszonhetek március végéig 30,1 millió adagot, áprilisban pedig 20 millió adagot kapnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinából.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×