eur:
394.42
usd:
369.38
bux:
65728.85
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egészségügyi dolgozó a Szputnyik V néven regisztrált koronavírus elleni vakcinát készül beadni egy moszkvai kórházban 2020. december 10-én. Az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) legutóbbi közlése szerint a vakcina az utolsó ellenőrzési ponton, vagyis az első komponens beadása utáni 21. napon 91,4 százalékos hatékonyságú.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Déli szomszédunk orosz és kínai "vakcinagyár" lesz

Májusban kezdődik a Szputnyik V gyártása, a kínaié kicsit később, arab befektetéssel.

Májustól Szerbiában is gyártják az orosz Szputnyik V vakcinát, ezzel a nyugat-balkáni ország lesz az első európai állam, amely az orosz oltóanyagot előállítja és exportálja - jelentette be Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli szerb miniszter.

Hozzátette: a gyártás első fázisában 4 millió Szputnyik V vakcina készül.

Emellett Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen felépít a területén egy üzemet, amelyben a kínai Sinopharm oltóanyagát fogják előállítani már októbertől - jelentette be csütörtökön Aleksandar Vucic államfő Abu-Dzabiban. Az elnök úgy fogalmazott: "megmentettük Szerbiát".

Szerbiában jelenleg négy vakcina hozzáférhető, az amerikai-német Pfizer/BioNTEch, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Eddig mintegy 1,8 millió ember kapta meg az oltás legalább egy adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 4595-tel 503 291-re, Koszovóban 632-vel 75 340-re, Észak-Macedóniában 947-tel 109 894-re, Montenegróban 572-vel 82 029-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1138-cal 140 790-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 4634-re, Koszovóban nyolccal 1686-ra, Észak-Macedóniában 21-gyel 3263-ra, Montenegróban 13-mal 1114-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 5603-ra nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×