eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban plexiüvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-én. Itt a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be: egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást, továbbá bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Drámai tapasztalat a járványlaborból: hat hét elteltével a lezárás elvesztette hatását

Bár a szomszédos Németországban komoly korlátozásokat vezettek be, Ausztriában két és fél hete kinyitottak az iskolák és az üzletek. Sebastian Kurz osztrák kancellár megindokolta, miért döntöttek így.

Ausztriában egyszerűen az volt az objektív helyzet, hogy hat hét elteltével a lezárás elvesztette hatását – mondta Kurz hozzátéve: az emberek egyre kevésbé tartották be a szabályokat és egy olyan lezárásnak, amiben senki nem vesz részt, nincs értelme – írta a 24.hu a Kronen Zeitung által szemlézett szerda esti Bild-interjú alapján.

E nyitást lehetővé tette a kancellár szerint a tesztelési stratégia: a tízmilliónál is kevesebb lakosú Ausztriában több mint 2,5 millió tesztet hajtanak végre hetente. Ez azt jelenti, hogy a lakosság mintegy negyedét hetente tesztelik. Úgy véli, a vírus terjedése lelassítható a rendkívül magas számú teszttel, ami így hatékony eszköz a válságból való kilábalásra.

Úgy véli, a sok teszt mellett valamivel több szabadságuk van, mint tesztek nélkül, sőt még az is elképzelhető, hogy a harmadik hullámban továbbra is nyitva lehetnek az üzletek. „A kérdés az, hogy milyen magasak a számok és milyen gyorsan emelkednek. Ez természetesen verseny az idővel, minden oltott emberrel kicsit közelebb kerülünk a normalitáshoz” – közölte Kurz, hozzátéve, hogy újra szigorítani kell, ha gyorsul az esetszám növekedése.

Mint mondta, tisztában van azzal, hogy az egy éve tartó járvány gazdasági és emberi, társadalmi hatásai rendkívül nagyok, ugyanakkor „hagyni a helyzetet addig fokozódni, ami nincs kontroll alatt, ez nem lehet pozitív alternatíva”.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×