INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

vakcinaigazolvány

koronavírus-járvány

angela merkel

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott kétnapos tanácskozásának első napját követően Berlinben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.

Angela Merkel: még a tavasszal jön az uniós vakcinaigazolvány

Infostart / MTI

De nem csak ezzel lehet majd utazni – mondta a német kancellár az Európai Tanács videokonferenciája után. A magyarországi járványhelyzet súlyosságát a csehországival és a szlovákiaival egyetemben külön kiemelte.

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de

Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak"

– tette hozzá.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra – fűzte hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.

Hangsúlyozta:

az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

Kifejtette: az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre "nem is téma, de elő kell készíteni". A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/John MacDougall
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018