eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járvány miatt a sírokat fertőtlenítik a mexikóvárosi Xilotepec kerület temetőjében 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Sáshenka Gutiérrez

Máris Mexikóban van 870 ezer AstraZeneca-oltás

A közép-amerikai ország azért az amerikai ígéretnek is hinne.

Mexikó 870 ezer adag AstraZeneca-védőoltást kapott Indiából vasárnap - közölte a kormány, amely a koronavírus elleni oltási kampányának következő szakaszában az idősebb felnőtteket kívánja elérni.

Marcelo Ebrard külügyminiszter sajtóértekezletén azt is elmondta, országa arra számít, hogy a Pfizer-BioNTech amerikai vállalat felújítja a szállításokat, és kedden 494 ezer adag vakcina érkezik ettől a gyártótól.

Mexikó az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltásából 2 millió adagot rendelt. Ezt Indiából tervezik beszerezni, ahol a világ egyik legnagyobb oltóanyaggyárában előállítják. A vasárnap érkezett szállítmány az egész rendelésállomány 42 százalékát teszi ki.

Mexikó és Argentína korábban a mexikói milliárdos, Carlos Slim alapítványának pénzügyi támogatásával kötött megállapodást az AstraZeneca brit gyártóval 250 millió adag vakcina előállításáról és terjesztéséről Latin-Amerikában.

A miniszter elmondta, tárgyalásokat folytattak arról is, hogy részt vesznek egy kubai vakcina harmadik szakaszának klinikai vizsgálatában, illetve arról, hogy az eredmények függvényében a mexikói egészségügyi hatóság engedélyt ad használatára. Remélhetően ez hamar megtörténik - tette hozzá.

Az észak-amerikai ország, ahol a világon a legmagasabbak közé tartozik a koronavírus halálos áldozatainak száma, decemberben kezdte meg az egészségügyi dolgozók beoltását, de a Pfizer vakcinájának globális hiánya és késése ellenére is törekednek elérni célkitűzéseiket.

Február és április között oltják be a 60 év feletti felnőtteket, a 126 milliós lakosság 12 százalékát. Andrés Manuel López Obrador államfő azt mondta, hogy ehhez már rendelkezésre állnak a vakcinák.

Latin-Amerika második gazdasága a kormány adatai szerint eddig 1 636 350 adag vakcinát kapott, de további milliókra van megállapodása, köztük kínai CanSino és orosz Sputnik V oltásokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×