eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A brit parlament londoni épülete, a Westminster-palota és Winston Churchill egykori brit miniszterelnök szobra (k) a Parlament téren 2021. január 18-án hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Nem csak gyorsabban terjed, halálosabb is a brit vírusmutáns

Harminc százalékkal nagyobb halálozási arányt mutatnak az eddigi adatok.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy a korai bizonyítékok azt mutatják, nemcsak fertőzőbb, hanem nagyobb a halálozási rátája is a Nagy-Britanniában azonosított új vírusmutációnak – írja a BBC.

Azt már korábban kimutatták, hogy jobban terjed, mint a korábban ismert vírustörzsek. Először szeptemberben, Kentben azonosították a vírusmutánst, azóta Angliában és Észak-Írországban ez lett a domináns változat, és világszerte elterjedt több mint ötven országban.

Johnson azt mondta, hogy az eddigi adatok arra utalnak, hogy nemcsak gyorsan terjed, hanem nagyobb halálozással is párosul. A bizonyítékokat a korábbi és az új verzió okozta halálozási adatok matematikai elemzése hozta.

Sir Patrick Vallance, a kormányzat vezető tudományos tanácsadója szerint a bizonyítékok még nem olyan erősek, tovább kell kutatni a témát, de szerinte aggodalomra ad okot, hogy a terjedési sebesség mellett a halálozás terén is veszélyesnek mutatkozik a mutáció.

Az új variáns halálozási rátáját 30 százalékkal magasabbra teszik, mint a régebbiekét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×