eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztriában járvány a járványban helyzet jöhet

Az osztrák kancellár az uniót sürgeti.

Sebastian Kurz a csütörtöki EU-csúcs előtt újra a koronavírus elleni oltóanyagok minél gyorsabb engedélyeztetését szorgalmazta az Európai Unióban - írták az osztrák lapok.

"Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le"

- hangsúlyozta a kancellár az uniós állam-, illetve kormányfők videós csúcsértekezlete előtt.

Ez alkalomból Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő - a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis - levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez. "Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása - nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén - olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges" - írták a levélben.

Hangsúlyozták, hogy Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el. "Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra" - áll a levélben. Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen - vélik egyöntetűen a kormányfők.

Eközben Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a koronavírus brit változatának ausztriai terjedését illetően.

"Kialakulhat a járvány a járványban helyzet"

- fogalmazott a miniszter. Ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a PCR-tesztek DNS vizsgálatára, és kiemelten figyelnek a szennyvíztisztítókban fellelhető koronavírus-örökítőanyag mennyiségére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1702 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 399 798 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1946, az intenzív kezelésre szorulók 340-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 51-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7288-ra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×