eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hóval borított traktorok a bajorországi Siegsdorfban 2019. január 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Uwe Lein

A közelünkben bukkant fel a legújabb koronavírustörzs

Néhány nappal az amerikai variánsok felfedezését követően Bajorországban is új vírustörzs bukkant fel: 35 kórházban ápolt beteg szervezetében mutatták ki.

Egy népszerű síterep közelében, Garmisch-Partenkirchenben bukkantak az új törzsre, írja a CNBC. 73 új megbetegedés közül 35 esetében eddig ismeretlen törzzsel kerültek szembe, az érintettektől vett mintákat Berlinbe, a Charité kórházba szállították további vizsgálatokra.

A variáns egyértelműen eltér a dél-afrikai és a brit változattól, azt azonban

egyelőre nem tudni, hogy fertőzőbb vagy esetleg halálosabb lett-e az új koronavírus általa.

„Egy apróbb mutációt fedeztünk fel, amelynek egyáltalán nem biztos, hogy lesz klinikai jelentősége” – nyilatkozta Clemens Stockklausner, a garmisch-partenkircheni kórház orvosigazgatója. Véleménye szerint ki kell várni a teljes génszekvenálás lezárultát annak érdekében, hogy ennél többet is mondhassanak.

Az új, német variánssal kapcsolatos hírek azon a napon kerültek nyilvánosságra, amelyen Jens Spahn egészségügyi miniszter azt nyilatkozta,

nem megfelelőek az ország génszekvenálási kapacitásai,

a laborokat kötelezni kell ennek a munkának az elvégzésére, kárpótolva az emiatt kieső kapacitásért. A génszekvenálás jelentősége óriási az új vírustörzsek megjelenésének felfedezésében.

Az utóbbi hetekben számos országban fedeztek fel új vírustörzseket: köztük Nagy-Britanniában és a Dél-Afrikai Köztársaságban is, melyekben közös, hogy hatalmas génszekvenálási kapacitással rendelkeznek.

Németország tizenhat tartományának vezetői kedden találkoznak Angela Merkellel azért, hogy döntsenek a korlátozó intézkedések megtartásáról vagy lazításáról. A jelenlegi intézkedések a hónap végéig vannak életben, a számok azonban továbbra is igen magasak. A mai napon is több mint 11 ezer új fertőzöttet találtak az országban, a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.

Az ország, sok más európai államhoz hasonlóan óvintézkedéseket tett annak érdekében, hogy elkerülje a fertőző brit és dél-afrikai variáns terjedését. Sajtóhírek szerint Angela Merkel múlt héten a CDU vezetőinek azt mondta:

ha nem tudják megállítani a brit törzset, húsvétra tízszer ennyi fertőzöttjük lesz, ezért még nyolc-tíz hétnyi komoly korlátozásra van szükség

az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×