INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

koronavírus

covid-19

mutáció

bajorország

németország

Hóval borított traktorok a bajorországi Siegsdorfban 2019. január 6-án.

A közelünkben bukkant fel a legújabb koronavírustörzs

Infostart

Néhány nappal az amerikai variánsok felfedezését követően Bajorországban is új vírustörzs bukkant fel: 35 kórházban ápolt beteg szervezetében mutatták ki.

Egy népszerű síterep közelében, Garmisch-Partenkirchenben bukkantak az új törzsre, írja a CNBC. 73 új megbetegedés közül 35 esetében eddig ismeretlen törzzsel kerültek szembe, az érintettektől vett mintákat Berlinbe, a Charité kórházba szállították további vizsgálatokra.

A variáns egyértelműen eltér a dél-afrikai és a brit változattól, azt azonban

egyelőre nem tudni, hogy fertőzőbb vagy esetleg halálosabb lett-e az új koronavírus általa.

„Egy apróbb mutációt fedeztünk fel, amelynek egyáltalán nem biztos, hogy lesz klinikai jelentősége” – nyilatkozta Clemens Stockklausner, a garmisch-partenkircheni kórház orvosigazgatója. Véleménye szerint ki kell várni a teljes génszekvenálás lezárultát annak érdekében, hogy ennél többet is mondhassanak.

Az új, német variánssal kapcsolatos hírek azon a napon kerültek nyilvánosságra, amelyen Jens Spahn egészségügyi miniszter azt nyilatkozta,

nem megfelelőek az ország génszekvenálási kapacitásai,

a laborokat kötelezni kell ennek a munkának az elvégzésére, kárpótolva az emiatt kieső kapacitásért. A génszekvenálás jelentősége óriási az új vírustörzsek megjelenésének felfedezésében.

Az utóbbi hetekben számos országban fedeztek fel új vírustörzseket: köztük Nagy-Britanniában és a Dél-Afrikai Köztársaságban is, melyekben közös, hogy hatalmas génszekvenálási kapacitással rendelkeznek.

Németország tizenhat tartományának vezetői kedden találkoznak Angela Merkellel azért, hogy döntsenek a korlátozó intézkedések megtartásáról vagy lazításáról. A jelenlegi intézkedések a hónap végéig vannak életben, a számok azonban továbbra is igen magasak. A mai napon is több mint 11 ezer új fertőzöttet találtak az országban, a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.

Az ország, sok más európai államhoz hasonlóan óvintézkedéseket tett annak érdekében, hogy elkerülje a fertőző brit és dél-afrikai variáns terjedését. Sajtóhírek szerint Angela Merkel múlt héten a CDU vezetőinek azt mondta:

ha nem tudják megállítani a brit törzset, húsvétra tízszer ennyi fertőzöttjük lesz, ezért még nyolc-tíz hétnyi komoly korlátozásra van szükség

az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Uwe Lein
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018