INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

london

koronavírus

teszt

Sorban álló vásárlók a Selfridges áruház előtt a londoni Oxford Streeten 2020. december 2-án. Ezen a napon feloldották a koronavírus-járvány megfékezése végett november 5-én bevezetett négyheti angliai zárlatot.

Brit számok: most van nagyon nagy baj

Infostart / MTI

36 804 új fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt. Több mint másfélszer durvább az elmúlt hét, mint az előző.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 36 804 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 222 199 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 84 323-mal, 61,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az elmúlt 24 órában 691 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A kedden zárult egy hétben 3400 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 526-tal, 18,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta néhány ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint a legutóbbi 24 órában 423 675, április vége óta csaknem 48,5 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és eddig 2,1 millió teszt eredménye lett pozitív.

Március eleje óta 68 304-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid-19 betegségben.

A brit kormány a múlt héten új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

A brit egészségügyi minisztérium keddi ismertetése nem részletezi, hogy a napi és a heti fertőzésszám emelkedésében mekkora szerepe lehetett az új koronavírus-változatnak.

Keddig ugyanakkor félszáznál is több ország jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását, bár az Európai Bizottság kedden a tilalom feloldását kérte az EU-tagországoktól.

A francia hatóságok ugyanakkor immár csaknem két napja a brit oldalról érkező teherforgalmat sem fogadják.

A francia intézkedés olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli kamion-pótkocsik - átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

A zárlat miatt a délkelet-angliai Dover kompkikötőjéhez vezető autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel. A közúti fuvarozók nagy-britanniai érdekképviseleti szervezeteinek beszámolói szerint a sofőrök nagy többsége nem jut rendszeres ellátáshoz, nem fér hozzá semmiféle higiénés létesítményhez és járművének vezetőfülkéjében alszik.

Boris Johnson brit miniszterelnök már előző nap azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot Emmanuel Macron francia elnökkel, akik a helyzet gyors megoldását ígérte.

Nem hivatalos értesülések szerint a francia fél koronavírus-gyorsteszt elvégzéséhez kötné a kamionosok beengedését, de kedd estig sem erről, sem bármilyen más megoldási javaslatról nem hangzott el bejelentés.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) keddi közleménye szerint ha a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni a Spanyolországból és Portugáliából importálandó élelmiszerszállítmányokat, karácsony után "problémák támadhatnak" a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018