eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat székháza a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. december 7-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

A Moderna vakcinája épp most kap zöld jelzést Amerikában

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete már bólintott, az engedélyezés már csak formaság, pár nap.

A Moderna koronavírus elleni védőoltása biztonságos és hatékony - írta elemzésében kedden az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA), és jelezte, hogy a vakcinát várhatóan a napokon belül sürgősséggel engedélyezik az Egyesült Államokban.

Az amerikai biotechnológiai cég által kidolgozott védőoltásnak "nincs olyan speciális biztonsági problémája, amely miatt nem lehetne kiadni sürgősséggel az engedélyt" - írták tanulmányukban az FDA szakértői, akik csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek az engedélyezésről.

A Moderna közleménye szerint a klinikai kísérletek utolsó szakaszának eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől.

A cég közlése szerint a kontrollcsoport 38 tagja volt tünetmentes koronavírus-fertőzött a második oltás beadásakor. Ez csaknem a háromszorosa azoknak, akik védőoltást kapó csoportban voltak, itt 14 tünetmentes pozitív esetet találtak.

Amennyiben az FDA szakértői jóváhagyják a Moderna becslések szerint

94,1 százalékos hatékonyságú

vakcináját, a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett védőoltás után ez a szer is bekerül az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb védőoltás-kampányába.

Az amerikai hatóságok mintegy 20 millió amerikait terveznek beoltani december végéig és 100 milliót március végéig.

Az Egyesült Államok összesen 200 millió adagot vásárolt a Moderna vakcinájából, ennek a felét várhatóan csak 2021 második negyedévében forgalmazzák. Washington további 100 millió adag védőoltást kötött le a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű termékéből.

Az első szakaszban elsősorban a fertőzésnek leginkább kitett ápolókat és a nyugdíjasotthonok lakóit oltják be.

A Moderna engedélyeztetési eljárása egy héttel követi a Pfizer/BioNTechét, amelyet múlt pénteken engedélyezett az FDA.

  • Az Egyesült Államokban több mint 300 ezer ember halt meg a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta Covid-19-betegségben a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
  • A világ legnagyobb gazdaságában egymást követik a rekordok, a napi fertőződések száma meghaladta a 200 ezret, a haláleseteké pedig 2500-at, sőt a háromezret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×