eur:
394.23
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben 2020. február 21-én. Mellette balra Robert Abela máltai kormányfő, jobbra Andrej Babis cseh miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Mateusz Morawiecki lengyel, Juri Ratas észt miniszterelnök és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Jó esélyekkel néz a délutáni csúcs elé a vétó-kompromisszum

Elégedetten fogadták a déli EU-tagok nagykövetei a szerdai lengyel-magyar-német kompromisszumot, miként pozitív felhanggal reagált Franciaország állandó uniós képviselője is.

A jelek szerint jók lehetnek az esélyei a lengyel-magyar vétót feloldó kompromisszumnak arra, hogy a csütörtök délután kezdődő csúcstalálkozón a csomag ne ütközzön megkerülhetetlen ellenállásba (állam- és kormányfői szinten konszenzusra van szükség), bár az értelmezési melléklet még válthat ki vitákat.

Brüsszeli értesülések szerint a tagországok állandó EU-képviselőinek (nagyköveteknek) a szerdai ülésén

a kompromisszumot Philippe Léglise-Costa francia nagykövet „első látásra elfogadhatónak” nevezte.

Az anyagot az EU Tanács jogi szolgálatának bevonásával „részletekbe menően” tekintették át – jelezte utóbb egy tanácsi forrás brüsszeli értesülések szerint.

A jövő évben induló 750 milliárd eurós helyreállítási alapban leginkább érdekelt déli országok a hírek szerint valamennyien üdvözölték a megállapodást. Az északi nettó befizetőknek – amelyek egyébként távolról sem csak a lengyel-magyar páros miatt érezték fontosnak, hogy a közösségi pénzek felhasználásához megerősített feltételrendszert fűzzenek – voltak ugyan kérdései, de az ülés után a körükből származó egyik diplomata is úgy fogalmazott, hogy „esély nyílt arra, hogy egy fontos és bonyolult helyzetet aknamentesítsenek”.

A többség különösen fontosnak minősítette, hogy

a kompromisszum nem nyitott újra semmilyen szöveget, vagy korábbi megállapodást.

Így mind a július EU-csúcs egyezsége, mind a jogállamisági jogszabálytervezet eredeti szövege változatlan marad.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a szerdai kompromisszumban kilátásba helyezett kiegészítő (értelmező) dokumentum a majdani jogállamisági jogszabály mellett még vethet fel nézeteltéréseket. Mert bár abban általános egyetértés látszik, hogy az úgynevezett „jogállamisági feltétel” ne legyen alkalmazható általában jogállamisági kétségek esetén – példaként a genderdossziét, vagy a migrációs politikai intézkedéseket szokás emlegetni –, de

önmagában annak értelmezése is módot adhat vitákra, hogy mennyire tágan értelmezhető a közösségi pénzek elköltésének az érintettsége.

Milyen mértékig, milyen áttételeken keresztül számíthat például ilyennek adott országban az igazságügyi rendszer működési rendje?

Mindenesetre, ha a mai csúcs teljes körű politikai támogatásáról biztosítja a szerdai kiegészítéseket, akkor még a héten haladéktalanul folytatódik az egyelőre felfüggesztett elfogadási eljárás a hét éve keretköltségvetés és a leendő újrakezdési alap kapcsán.

Az előbbinél az EU-huszonhetek egyhangú politikai egyetértése szükséges az asztalon lévő hétéves pénzügyi keret elfogadására. Ha ez megvan, erről levélben értesíti a soros német EU-elnökség az Európai Parlamentet, amely a jövő heti plenárisán szavazhatja meg az informálisan már részéről is elfogadott pénzügyi csomagokat. Ezek után az visszakerül majd a tagországok tanácsa elé formális szentesítésre. Mindez elvben még éppen megtörténhet a karácsonyi szünet előtt.

A helyreállítási alapnál hátra van még a végrehajtási szabályok kidolgozása, amit a jövő év elején várnak Brüsszelben. Az első pénzek folyósítására jövő év derekán kerülhet sor.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×