eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes főtárgyalója érkezik a brit EU-tagság megszűnéséről rendezett vita következő fordulójára Londonban 2020. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Váratlan brexitfordulat: Michel Barnier Londonba utazott

Jóllehet, az EU-delegációt vezető Michel Barnier néhány napja még arra figyelmeztette brit tárgyalópartnerét, David Frostot, hogy ha nem tapasztal elmozdulást a brit álláspontban, akkor nem folytatja a sok hónapos brexittárgyalást, most mégis bejelentette, hogy péntek este Londonba utazik.

Harmincöt nappal az idén január elsején bekövetkezett brit EU-kilépést követő átmeneti időszak lejárta előtt mind több szakértő kezdi valószínűsíteni, hogy Nagy-Britannia végül formális kilépési megállapodás nélkül szakítja meg kapcsolatait az Európai Unióval. A hét elején látszólag Michel Barnier is már-már a megállapodási esélyről való lemondást képviselte, midőn kedden kilátásba helyezte, hogy adott körülmények között az uniós oldal nem folytatja a tárgyalást.

Ehhez képest keltett pénteken feltűnést, hogy bár a brit pozícióban az elmúlt napokban nem következett be elmozdulás, ám a francia politikus – aki csütörtökön hagyhatta el belgiumi karanténját, ahova egy munkatársának pozitív koronavírustesztje miatt volt kénytelen visszavonulni – végül mégis a péntek esti londoni utazás és ezzel a személyes alkudozás folytatása mellett döntött.

Brüsszeli elemzők nem zárnak ki bizonyos kapcsolatot az európai uniós tárgyalási hajlandóság fenntartása és a közösségi keretköltségvetés – valamint a leendő helyreállítási alap – véglegesítése körül a magyar–lengyel vétó miatt kialakult patthelyzet között. Mujtaba Rahman, az amerikai tulajdonú brüsszeli Politico szakértője legfrissebb levezetésében kifejezetten úgy véli, hogy

az EU – és vele az EU ügyeit e félévben intéző soros német elnökség – súlyos kudarcának minősülne, ha úgy zárulna a félév, hogy mindkét ügyben holtpontra jutnának.

Brexitügyben amúgy a tárgyalásokon nyitott kérdések köre hónapok óta változatlan: mindmáig eredménytelen az alkudozás a brit felségvizeken található halállomány európai uniós elérhetőségéről, az egyenlő piaci versenyfeltételek (és így ez ezeket szavatoló szabályozási környezet) harmonizálásáról, valamint a majdani végrehajtási és felügyeleti eljárásrendről (itt főként az Európai Bíróság majdani szerepe számított eddig megoldhatatlan problémának).

Az Európai Parlament mindenesetre december 28-ra kitűzte egy lehetséges rendkívüli pótülés megtartását, ha csak akkorra volna mód a célul kitűzött kilépési megállapodás tető alá hozására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×