INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

josep borrell

európai unió

hadsereg

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az új többéves keretköltségvetésről és az unió külső fellépéseinek finanszírozásáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. június 2-án.

Josep Borrell: az uniós országok feladata a védelem, hatékonyabbá kell tenni

Infostart / MTI

Mivel az Európai Unió tagállamainak feladata állampolgáraik védelme, az uniónak valódi biztonságteremtő szerepet kell vállalnia – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Borrell, az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően arról beszélt, hogy az EU nem rendelkezik valamennyi szükséges katonai képességgel feladatainak teljesítéséhez.

"Az európai védelmi képesség széttagoltsággal küzd, párhuzamosságok jellemzik, valamint elégtelen a tagállami operatív elkötelezettség" – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a szakminiszterek tanácskozásuk alkalmával áttekintették, miként képes az Európai Unió erősebb biztonságteremtő szerepet válni és jobban felkészülni a jövő kihívásaira. Egyetértettek abban, hogy a tagállamoknak összehangoltan kell dolgozniuk egy jól felkészült, modern és közös biztonság- és védelempolitika kialakításán.

Elmondta, a szakminiszterek az operatív képeségek javítása mellett érveltek egyebek mellett a kiberfenyegetésekre adandó közös válaszlépéseket érintően, illetve, hogy

lehetővé váljon a csapatok gyors, valamint fizikai és adminisztratív akadályoktól mentes áttelepítése oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Szavai szerint az Európai Bizottság több mint száz konkrét együttműködési lehetőséget azonosított egyebek mellett a képességfejlesztés, a kutatás és technológia területén.

A főképviselő kijelentette, az uniónak konkrét célokat kell megfogalmaznia arra vonatkozóan, hogy miként kíván felkészülni és fellépni a várható kihívásokkal és fenyegetésekkel szemben. Az unió "stratégiai iránytűje" jelenleg négy munkaterületre összpontosít. Ezek között Borrell a kríziskezelést, az ellenállóképesség fokozását, a képességfejlesztést, valamint a partnerségek erősítését említette.

Az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alap egyelőre meghiúsult elfogadásával összefüggésben feltett kérdésre válaszolva a főképviselő azt mondta: biztos abban, hogy az Európai Unió Tanácsa soros német elnökségének sikerül kompromisszumos megállapodást találni.

Az uniós diplomácia vezetője hozzátette:

"biztos vagyok abban, hogy a Tanácsban megállapodás születik. Európának, az európai védelemnek szüksége van ezekre az erőforrásokra."
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018