eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György
Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Szlovákiában vannak, akik még most sem elégedettek a járványkezeléssel

Ezrek vonultak utcára több városban, hogy tiltakozzanak a korlátozó intézkedések és Igor Matovic kormányfő személye ellen.

A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő vészhelyzet és a gyülekezési korlátozások dacára több ezren tüntettek a szlovák kormány és járványintézkedései ellen három pozsonyi és több vidéki helyszínen kedden.

Szlovákiában november 17. állami ünnep, a Szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja, ezzel a nappal az 1989-es rendszerváltoztatásnak állítottak emléket. Ezen a napon hagyományosan sok ünnepséget tartanak, ám idén az ország történetében először, a megemlékezéseket nem engedélyezték tekintettel arra, hogy a kormány a járványügyi helyzetre hivatkozva gyülekezési korlátozást vezetett be.

A tiltás ellenére az ország több nagyobb városában mégis tartottak megmozdulásokat, ezek résztvevői viszont Igor Matovic miniszterelnöknek és kormányának a távozását, illetve a koronavírus-fertőzés terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások feloldását követelték - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. A legnagyobb megmozdulások Pozsonyban voltak, a szlovák parlament, a pozsonyi kormánypalota és az elnöki palota előtt. Később a tüntetők az elnöki palota előtt gyűltek össze, ahol betöltötték a Hodza teret és a környező utcákat. Az MTI tudósítója az elnöki palota előtt nemzeti lobogókat és a kormányfő távozását, illetve bebörtönzését követelő transzparenseket kezükben tartó tüntetőket látott. A tüntetők számát a helyszínen tartózkodó újságírók tízezerre becsülték, gyermekes családokat és futball szurkolókat is látni lehetett.

A láthatóan nem túl jól szervezett megmozdulás résztvevői szónokok és kihangosítás hiányában hangosan skandálva, ám rendbontások nélkül adtak hangot követeléseiknek, néhányan feltűzték transzparenseiket az elnöki palota kerítésére. A tömeg nem sokkal délután öt óra után oszlani kezdett, ezután a tüntetők egy kisebb része a pozsonyi parlamenthez, illetve ismét a kormánypalotához vonult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×