eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Hackerek ellopták svájci egyetemek dolgozóinak bérét

Adathalász hackerek ellopták több svájci egyetem alkalmazottainak bérét - jelentette a Sonntagszeitung című svájci lap.

"Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett" - tudatta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.

A hackerek adathalász módszerekkel kicsalt személyes információk felhasználásával tették rá a kezüket mások fizetésére. A módszer pofonegyszerű volt. A megszerzett felhasználónevek és jelszavak felhasználásával egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A Sonntagszeitung jelentése szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők hatszámjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia e-mailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A zürichi egyetem pedig azt tudatta, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász e-maileket, és rájöttek, hogy át akarják verni őket, és adataikat akarják kicsalni tőlük.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×