eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
2020. október 1-jén közreadott kép örmény önkéntesekről egy toborzó központban, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban fekvő Hadrutban szeptember 29-én. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.
Nyitókép: MTI/AP/Karen Mirzoyan

Hegyi-Karabah - Lelőttek három azeri helikoptert a szakadárok

Az egyik lelőtt gép állítólag iráni területre zuhant. Iráni részről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Az azeri védelmi minisztérium azonban szinte azonnal reagált a jereváni bejelentésre, de egy helikopter és egy repülőgép lelövését tagadta. A minisztérium szóvivője hazugságnak nevezte az örmény média hírét, szerinte az azeri légierőhöz tartozó összes hadieszköz működő- és harcképes állapotban van.

A jereváni védelmi tárca szóvivője szerint csütörtök reggel nagy hevességgel újultak ki ismét a harcok, de az azeri erők minden támadása kudarcba fulladt, katonáikat meghátrálásra kényszerítették a karabahi örmény egységek. Hozzátette, az azeriek a vasárnap kezdődött harcokban 350-360 katonát veszítettek, illetve a három helikopteren kívül 15 páncélozott járművet, egy Szmercs típusú rakétasorozatvetőt és hat drónt is. A szóvivő elmondta azt is, hogy a Hegyi-Karabahban folyó harcok ellenére a helyzet viszonylag nyugodt Örményország és Azerbajdzsán államhatárán. A határsávban észlelték ugyan felderítő és csapásmérő drónok jelenlétét, de a helyzet nyugodt.

Az örmény külügyminiszter a Sky News Arabia tévécsatornának nyilatkozva leszögezte, hogy az örmény fél nem fog egyoldalú engedményeket tenni a Hegyi-Karabahban kirobbant konfliktus ügyében. Örményország nem szab előzetes feltételeket a válság rendezéséhez, de egyértelművé teszi, hogy nincs alternatívája a békés megoldásnak. Azerbajdzsán ugyanakkor szerinte arra törekszik, hogy erővel oldja meg a kérdést, miközben egyoldalú engedményeket vár Örményországtól és Arcah Örmény Autonóm Területtől (az enkláve örmény neve). Az azeri külügyminisztérium azt állította csütörtökön, hogy Örményország a Közel-Keletről érkezett zsoldosokat von be a harcokba Hegyi-Karabahban. Hasonló vádak elhangzottak az elmúlt napokban Jerevánban is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×