eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nejlonzacskóval a fején utazik a villamoson egy védőmaszkos férfi Prágában 2020. április 23-án, a koronavírus-járvány idején. Csehországban a járványhelyzet javulása miatt 2020. április 24-től feloldják a március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A kétezres határt is átlépte a napi új fertőzöttek száma Csehországban

A fertőzések száma szeptember elejétől emelkedik gyorsuló ütemben az országban.

Szombaton 2046 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok Csehországban,

ez a járvány kezdete óta az eddig legmagasabb hétvégi napi szám.

Az elvégzett tesztek száma, amely a hétvégi napokon mindig jóval alacsonyabb, mint a munkanapokon még nem ismeretes. A munkanapokon az elvégzett tesztek átlagos száma túllépte a 20 ezret. Az aktív fertőzöttek jelenlegi száma megközelítette a 24 ezret.

Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, a kórházakban már 516 személyt kezelnek, közülük 94 állapota súlyos, azaz lélegeztetőgépen vannak.

Szombatig 499 ember halt meg a fertőzéssel kapcsolatban.

A fertőzések száma szeptember elejétől emelkedik gyorsuló mértékben. A legrosszabb helyzet Prágában van, ahol százezer lakosra már 216 igazolt fertőzés esik. Az úgynevezett szemaforrendszerben, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban, a cseh főváros pénteken az országban egyedüliként megkapta a piros színt,

ez a legsúlyosabb helyzetet, a járvány ellenőrizhetetlen közösségi terjedését jelenti.

Prágában ezért hétfőtől bezárnak az egyetemek és a főiskolák, és áttérnek a távoktatásra. Eredetileg ez az intézkedés a középiskolákat is érintette volna, de az oktatási intézmények és a szülők tiltakozása miatt a középiskolai távoktatás bevezetését Prágában egyelőre visszavonták.

A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, szombaton 13 volt, míg a kisebb kockázatot jelző zöld járásból három tucat van. A problémamentességet jelző, fehér színű járásokból már csak néhány maradt, elsősorban Észak-Morvaországban. Csehországban 70 járás van.

Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki. Andrej Babis miniszterelnök és további vezető cseh politikusok szombaton elismerték, hogy a járványhelyzet súlyos, ezért hétfőtől felújítják az országos válságstáb tevékenységét is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×