eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Sredisce ob Dravi, 2015. október 18.Szlovén rendőrök a Horvátországból érkezett illegális bevándorlóknak felállított sátrak előtt, a horvát határ mentén fekvő szlovéniai város, Sredisce ob Dravi határállomásánál 2015. október 18-án, miután Magyarország október 16-án éjfélkor lezárta a Horvátországgal közös zöldhatárt a migránsok előtt. (MTI/EPA/Igro Kupljenik)
Nyitókép: MTI/EPA/Igro Kupljenik

Újabb szigorításra kényszeríti szomszédunkat a járvány

A fertőzöttek számának növekedése miatt újabb szigorításokról döntött a szlovén kormány.

Kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A maszk kötelező viselése már a hétvégétől érvénybe lép.

Eddig csak zárt nyilvános helyen kellett maszkot hordani Szlovéniában, szombattól a piacokon, a városközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken is kötelező lesz.

Az iskolákban csak a közös helyiségekben volt kötelező a szájmaszk hordása, most 7. osztálytól felfelé mindenki számára kötelező lesz a védőfelszerelés viselése az osztálytermekben is.

Kötelező lesz továbbá a testhőmérséklet mérése a munkahelyre belépés előtt. A kormány jövő héten a parlament elé küldi azt a törvénymódosítási javaslatot, amely három napig úgy engedélyezi a betegszabadságot, hogy a munkavállalónak nincs róla orvosi igazolása.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 104-gyel 4058-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Kedden még rekordszámú, 123 új esetről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 136-re nőtt. Ezt megelőzően közel két hétig nem hunyt el senki a Covid-19- betegség következtében. A diagnosztizált betegek közül 62-ten vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma először haladta meg a járvány kezdete óta az ezer főt.

A legtöbb fertőzöttet, 29-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 250-nel nőtt, és elérte a 14 279-et az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 280 esetről számoltak be. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 238-ra nőtt, 11 933-an pedig már meggyógyultak. A betegek közül 300-an vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2108, és 8756-an vannak hatósági karanténban.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is Split-Dalmát megyében és a fővárosban, Zágrábban regisztrálták.


Több megyében látogatási korlátozást és kijárási tilalmat vezettek be a szociális intézményekben, valamint szeptember 30-ig meghosszabbították a beutazási korlátozásokat a nem uniós állampolgárok számára. Ami az uniós állampolgárokat illeti, továbbra is szabadon beutazhatnak Horvátországba, a lehetséges korlátozások bevezetésével Zágráb megvárja az Európai Tanács jövő heti döntését az EU-n belüli szabad mozgás - a járvánnyal összefüggő - korlátozását illető közös kritériumokról - tette hozzá a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×