INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

aljakszandr lukasenka

fehéroroszország

hatalom

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.

Aljakszandr Lukasenka nem adja át a hatalmat

Infostart / MTI

Ne legyenek ki nem mondott dolgok - kezdte nyilatkozatát. Időközben kiderült: Kalesznyikavát halállal fenyegették, ügyvédje feljelentést tett.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette csütörtökön, hogy nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét "sárban tapodjon".

"Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy »ő nem adja át a hatalmat«. Helyesen vetik ezt a szememre. Engem nem ezért választott meg a nép" - hangoztatta az elnök, amikor bemutatta az új főügyészt, Andrej Svedát. Szavait a BelTA hírügynökség idézte.

Az ellenzék által választási csalással vádolt Lukasenka azzal folytatta, nem azért ruháznak fel valakit hatalommal, hogy "a kezébe vegye, eldobja és továbbadja". A 90-es évek közepén szerinte a hatalom "sárban tapodott, beletörölték a lábukat", és ő nem engedi meg, hogy Fehéroroszország visszatérjen azokba az időkbe. Leszögezte ismét, hogy tüntetések hatására nem lesz hatalomváltás az országban.

Súlyos fenyegetésekről számolt be az ellenzéki vezető

Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető fejére kámzsát húztak a biztonsági szolgálat emberei, és azzal fenyegették, hogy megölik - ismertette csütörtökön az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyvédje Kalesznyikava vallomását.

Ljudmila Kazak ügyvéd emberrablás és halálos fenyegetés miatt feljelentést tett csütörtökön a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó főigazgatóság és a belbiztonsági szolgálat (KGB) emberei ellen. Ehhez csatolta Kalesznyikava vallomását, amely szerint azzal is fenyegették, hogy akarata ellenére is kitoloncolják az országból, vagy 25 évre börtönbe zárják.

"Elhangzottak fenyegetések, hogy elveszik az életemet, és én komolyan vettem őket. Az mondták például, hogy akkor is kivisznek - élve vagy darabokban - a Fehérorosz Köztársaság területéről, ha önként nem távozom. Olyan fenyegetések is elhangzottak, hogy 25 évre megfosztanak a szabadságtól, és problémákat okozhatnak nekem a fogva tartás helyszínein" - írta Kolesznyikava.

Kalesznyikavát és két ellenzéki társát keddre virradóra próbálták meg kizsuppolni Ukrajnába, de ő azzal, hogy összetépte az útlevelét, meghiúsította ezt, és ezért őrizetbe vették.

A fehérorosz nyomozó bizottság szerdán megerősítette, hogy Kalesznyikava, illetve az aznap előállított Makszim Znak és Ilja Szalej őrizetben van. Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálják az országot, és megsértik a nemzetbiztonságot. Kalesznyikava és Znak tagja az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, és fontos szerepet játszott az ellenzék által elcsaltnak tartott augusztus 9-i választás óta az Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tiltakozó megmozdulásokban. Szalej a tanács ügyvédje.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én közölte, hogy az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt indított eljárásokat. A hatósági intézkedés nyilvánvalóan elsősorban az öt nappal korábban, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt javaslatára létrehozott Koordinációs Tanács tagjai ellen irányul.

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018