eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Lee Jae-yong

Újabb vádat emeltek a Samsung Group örököse ellen

Évekkel ezelőttre nyúlnak vissza a gyanús ügyek, van köztük részvénymanipuláció és könyvviteli szabálysértés is.

Dél-Koreában újabb vádat emeltek kedden a Samsung-csoport örököse, Jay Y. Lee (Lee Jae-yong) ellen. Azzal vádolják őt és a Samsung tíz másik jelenlegi és volt vezetőjét, hogy befolyásoltak a részvényárakat, megsértették az értékpapírpiacot szabályozó törvényeket, a könyvviteli szabályokat és visszaéltek a bizalommal, hogy megerősítsék a Samsung-csoport feletti ellenőrzést - közölte egy ügyészségi tisztviselő. Az ügyészek a tőkepiac befolyásolásának súlyossága miatt határoztak a vádemelésről, annak ellenére, hogy előzőleg egy független testület ezt nem javasolta.

A szöuli központi körzet ügyészei a Samsung-csoport két leányvállalatának - a Samsung C&T-nek és a Cheil Industriesnak - évekkel ezelőtti egyesülését vizsgálták. Szerintük Lee és a Samsung-csoport felső vezetése érintett abban a műveletben, amellyel szándékosan csökkentették a konglomerátum "fővállalata", a Samsung C&T részvényeinek értékét, mielőtt az egyesült volna 2015-ben a Cheil Industries vállalattal, amelynek többségi részvénypakettjét Lee birtokolta. Ezzel elősegítették a csoportban Lee számára az utódlást az apja után.

A Samsung vállalat hevesen tagadja mindezt, mondván, hogy Lee nem volt érintett az ügy bármelyik döntéshozatali szakaszában sem, a tőzsdei árakat pedig nem befolyásolták, és nem folyt "tisztességtelen kereskedés".

A mostani vádemelés egy újabb teher a Samsung-cégcsoportnak, mivel Lee-nek még egy megvesztegetési üggyel is számolnia kell, amely miatt néhány éve börtönbe került. Egy évig volt börtönben, mert megvesztegette a volt dél-koreai államfő, Pak Gun Hje bizalmasát cserébe azért, hogy az államfői apparátus támogassa a két leányvállalat egyesülését.

Lee 2018 februárjában szabadult, miután az ítélet végrehajtását a fellebbviteli bíróság felfüggesztette. Később a legfelsőbb bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el.

A folyamatban lévő jogi csatározások ellenére Lee tevékeny az üzleti életben, felkereste a vállalat számos termelői részlegét, valamint kutatói központjait, hogy ellenőrizze a csoport terveit a koronavírus-járvány leküzdésére.

Az ágazati szakértők véleménye szerint az újabb vádemelés korlátozhatja Lee mozgásterét, egyben késleltetheti a Samsung beruházási döntéshozatalát, miközben Lee egy hosszabb, évekig is elhúzódható bírósági ügy elébe néz.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×