INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

vírus

kína

kullancs

betegség

fertőzés

láz

köhögés

Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.

Már heten meghaltak egy új vírus miatt Kínában

Infostart

Ezúttal egy kullancsok által terjesztett, néhány éve felfedezett kórokozó kezdett fertőzni az ország keleti részén.

Kína keleti részén közel 60 embert fertőzött meg egy elsősorban kullancsok által terjesztett vírus, az SFTS, heten pedig el is hunytak a lázat, köhögést okozó vírus miatt - idézte a BGR.com hírét a hvg.hu. A portál szerint a most már fél éve lassan terjedő vírust eredetileg 2011-ben fedezték fel, de egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy emberről-emberre is képes-e terjedni, egyes kínai kutatók szerint bizonyos körülmények között vérrel és a nyálkahártyán keresztül igen. De a fő vektor a kullancscsípés.

A leggyakoribb tünetek egyike a láz és a köhögés, ám mivel ezek teljesen átlagos betegségre is utalhatnak, a szakértők szerint ezért akár több fertőzött is lehet.

A BGR megemlíti, hogy a kullancsok sok más kórságot, például Lyme-kórt is terjeszthetnek, amely szintén influenzaszerű tünetekkel jelentkezik: hőemelkedést, enyhe izomfájdalmat, levertséget, nyirokcsomó duzzanatot, illetve torokfájást tapasztalhat a beteg.

A szakértők szerint az SFTS-ből nagy valószínűséggel nem lesz járvány, de komolyan kell venni.

Nyitókép: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018