eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Már heten meghaltak egy új vírus miatt Kínában

Ezúttal egy kullancsok által terjesztett, néhány éve felfedezett kórokozó kezdett fertőzni az ország keleti részén.

Kína keleti részén közel 60 embert fertőzött meg egy elsősorban kullancsok által terjesztett vírus, az SFTS, heten pedig el is hunytak a lázat, köhögést okozó vírus miatt - idézte a BGR.com hírét a hvg.hu. A portál szerint a most már fél éve lassan terjedő vírust eredetileg 2011-ben fedezték fel, de egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy emberről-emberre is képes-e terjedni, egyes kínai kutatók szerint bizonyos körülmények között vérrel és a nyálkahártyán keresztül igen. De a fő vektor a kullancscsípés.

A leggyakoribb tünetek egyike a láz és a köhögés, ám mivel ezek teljesen átlagos betegségre is utalhatnak, a szakértők szerint ezért akár több fertőzött is lehet.

A BGR megemlíti, hogy a kullancsok sok más kórságot, például Lyme-kórt is terjeszthetnek, amely szintén influenzaszerű tünetekkel jelentkezik: hőemelkedést, enyhe izomfájdalmat, levertséget, nyirokcsomó duzzanatot, illetve torokfájást tapasztalhat a beteg.

A szakértők szerint az SFTS-ből nagy valószínűséggel nem lesz járvány, de komolyan kell venni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×