eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vendég ül kutyájával a madridi Plaza Mayor egyik bárjának teraszán 2020. május 25-én, a koronavírus-járvány idején. Spanyolországban tovább folytatódtak a járványügyi enyhítések, Madrid és Barcelona is a lazítások újabb, egyes szakaszába lépett.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Kiko HuescaQuique García

Spanyolországban még 361 aktív járványgóc van

Az esetek eloszlása nagyon egyenlőtlen.

Spanyolországban 361 aktív járványgóc van mintegy 4100 igazolt esettel, 60 százalékuk két tartományban, Aragóniában és Katalóniában található - közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban.

"Vannak olyan térségek Spanyolországban, ahol a vírus kis mértékben kering. Az ország nem homogén, nem is lesz az.

Az esetek eloszlása nagyon egyenlőtlen" - fogalmazott a járványügyi vezető.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 855 új fertőzöttet szűrtek ki, a regisztrált esetek száma meghaladja a 278 ezret. A fertőzés következtében több mint 28 ezren haltak meg, az elmúlt egy hét során hatan vesztették életüket.

A tárca jelentéséből kiderült: a járványgócok 70 százalékában tíznél kevesebb a fertőzött.

Fernando Simón kitért arra, hogy tízből hat igazolt eset tünetmentes fertőzött, ami szerinte a felderítőmunka hatékonyságát mutatja. A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is csökken, nőknél 43, férfiaknál 40 év, és ez kisebb kockázatot jelent.

Mint mondta, tudomásuk szerint az elmúlt két hónapban a külföldről beutazók közül 195-en voltak koronavírusosak, elsősorban az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából indultak, de előfordultak fertőzöttek Németországból, Franciaországból és Nagy-Britanniából érkezők között is.

Voltak, akikről kiderült, úgy szálltak repülőgépre, hogy már tüneteik voltak

- tette hozzá.

A járványügyi szakember kiemelte a tesztelési kapacitás növekedést. Mára több mint 4,3 millió PCR-tesztet és további több mint kétmillió gyorstesztet végeztek el.

Aragónia és Katalónia több területén a helyi vezetés szigorú korlátozásokat vezetett be a járványgócok felszámolása érdekében, egyebek mellett arra kérte a lakosságot, hogy csak a lehető legritkábban hagyja el otthonát.

Quim Torra katalán elnök az előírások szigorú betartására, "kollektív erőfeszítésre" szólított fel, hogy visszafordítsák a folyamatot. A politikus szerint a következő tíz nap kulcsfontosságú lesz ebből a szempontból.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×