eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szijjártó Péter: fontos területeken szoros a magyar-francia együttműködés

A szoros magyar-francia együttműködést hangsúlyozta az energiabiztonság területén és a terrorizmus elleni küzdelemben a külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

Szijjártó Péter, miután tárgyalt francia kollégájával, Jean-Yves Le Drian külügyminiszterrel, a Facebook-oldalán a francia fővárosból közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország nagyon sok, számára fontos nemzetközi politikai kérdésben egy oldalon áll Franciaországgal, a két ország közösen küzd bizonyos célokért.

Például Magyarország és Franciaország is egyetért abban, hogy az energiaellátásról szóló döntéseket nemzeti hatáskörben kell meghozni. A nukleáris energia mindkét országnak fontos, ezért szorosan együttműködnek a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelemben - közölte, hozzátéve: a két állam szuverenitása súlyos megsértésnek tartja azt, ha valaki kívülről akarja megmondani, milyen energiaellátási formákat válasszon.

Szijjártó Péter a nukleáris energia területén fontos együttműködési pontként beszélt arról, hogy

az új paksi atomerőmű építésében - az irányítástechnikában és a turbinaépítésben - két francia vállalat, az Alstom és a Framatome is nagyon fontos szerepet kap.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, szoros együttműködés van a két ország között a terrorizmus elleni küzdelemben is. A terrorizmus az egyik kiváltó oka a migrációs folyamatoknak - mondta.

Ha sikeresek tudunk lenni a terrorizmus elleni küzdelemben, akkor le tudjuk zárni az Európába irányuló migrációs útvonalakat, vagy legalábbis csökkenteni tudjuk az Európába irányuló migrációs nyomást - mondta a miniszter. Ebből a szempontból Magyarországnak különös jelentőségű a nyugat-balkáni útvonal, a franciáknak pedig a líbiai helyzet rendezése.

Szijjártó Péter közös érdekként beszélt a gazdasági együttműködés további fejlesztéséről. Franciaország a negyedik legnagyobb beruházó Magyarországon, 500 francia vállalat negyvenezer magyar embernek ad munkát.

A felek készen állnak az együttműködés mélyítésére a védelmi ipar területén. A Magyar Honvédség 36 Airbus helikoptert vásárol, az Airbus pedig egy helikopter-részegységeket összeszerelő üzemet hoz létre Gyulán, ahol 200 embernek adnak munkát.

Újabb, perspektivikus területéként beszélt az űriparról.

A magyar tárcavezető fogalmazott: nem sok olyan ország van Európában, ahol az űripar fontos szerepet játszik. Azok a francia vállalatok, amelyek a világ legjelentősebb műholdflottáit tervezik, magyar beszállítókat vontak be bizonyos berendezések fejlesztésébe, szállításába. Kiemelte azt is, hogy majdnem hétszáz francia fiatal tanul magyar egyetemeken.

Szijjártó Péter egynapos franciaországi látogatását Toulouse-ban kezdte, ahol a francia űrügynökséget kereste fel.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×