eur:
395.59
usd:
364.74
bux:
65548.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
London, 2017. október 16.Sötét az ég a londoni Parlament és a Temze fölött 2017. október 16-án, miután az Ophelia hurrikán trópusi levegőt és szaharai homoktömeget sodort a brit főváros fölé. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Sokkoló részletek derültek ki a Temzéről

Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútja szennyezettebb, mint a Rajna vagy a Duna

A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze brit kutatók szerint, a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat - olvasható a BBC honlapján.

A Temze állapotát vizsgálva parányi plasztikdarabokat találtak rákokban, a part mentén pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a vécébe dobott nedves törlőkendő, amely helyenként "kendőzátonyokat" képez - hívták fel a figyelmet a Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói, akik a világ több pontján végeztek vízminőség-vizsgálatot.

A kutatás eredménye szerint a Temze vizében több a műanyag, mint a Rajnában, a Dunában, az olaszországi Póban vagy az amerikai Chicago folyóban.

Csak a kínai Jangce szennyezettebb plasztikkal, mint London folyója.

A kutatócsoport szerint nem világos, hogy miért ilyen magas a műanyagsűrűség a Temzében, mindazonáltal szerintük az emberek sokat tehetnének a folyó tisztaságáért műanyaghasználati szokásaik megváltoztatásával.

A mikroplasztik nagy többsége valószínűleg nagyobb műanyagtárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de

növelik a szennyezettséget a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is.

A kutatók szerint felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők "lefolyóba dobhatónak" minősítését is.

A Természettudományi Múzeum laboratóriumában felboncolt folyami rákok testében "sokkolóan sok" műanyagdarabkát találtak - közölték a kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×