eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jelentősen nőtt a fertőzések száma Csehországban

Hétfőn 153-mal emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzések száma Csehországban, ami az utóbbi hetek legmagasabb napi eredménye - közölte a cseh egészségügyi minisztérium.

A március elsején kimutatott első megbetegedés óta a járványban megfertőződött személyek száma hétfőn már meghaladta a 14 ezret. A betegek háromötöde meggyógyult, így jelenleg a fertőzöttek száma 4903. A minisztérium szerint a járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám. Kórházi kezelésre valamivel több mint száz ember szorul, a súlyos esetek száma viszont csak tíz körül van. Az áldozatok száma kedden reggel 359 volt.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Morva-sziléziai régió van, ahol péntek délután újra kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a közösségi közlekedésben és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező.

Civil aktivisták kezdeményezésére hétfő este Ostrava főterén mintegy másfél ezer ember tüntetett az intézkedések ellen,

és követelte Adam Vojtech egészségügyi miniszter menesztését a kormányból. Az emberek nem vitatják a szigorítás szükségességét, de kifogásolják, hogy azt péntek délután azonnali hatállyal jelentették be.

A régióban bevezették a kórházak és az idősotthonok látogatásának tilalmát, korlátozták a vendéglátóipari egységek nyitva-tartását is. Országos méretekben az új megbetegedések fele esik a Morva-sziléziai régióra. A szakemberek különösen veszélyesnek tartják, hogy a betegség elkezdett a 65 éven felüliek körében terjedni.

További helyi fertőzésgócok vannak Dél-Morvaországban, Dél-Csehországban és Közép-Csehországban is. A járvány által érintett településeken újra kötelező az arcmaszk viselése, és felújítottak több korábbi korlátozást is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×