INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

románia

veszélyhelyzet

koronavírus

járvány

Kalotaszegi népviseletbe öltözött hívő szabadtéri istentiszteleten áldozócsütörtökön az erdélyi Magyarvistában 2020. május 21-én. Romániában a koronavírus-járvány miatt korábban nem voltak nyilvános szertartások. Május 15. óta az egyházak ismét tarthatnak istentiszteleteket, de nem a templomokban, hanem a szabadban, a híveknek maszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Infostart / MTI

A veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározat mellékletéből viszont törölték a karanténrendelkezéseket.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbította a kormány szerdán a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de a kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik.

Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

A veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározat mellékletéből törölték a karanténrendelkezéseket, mivel ezek jogalapját megszüntette a július 3-án hatályba lépett alkotmánybírósági döntés. Romániában azóta a fertőzötteket nem lehet kórházi kezelésre vagy elkülönítésre, és a velük érintkezőket sem karanténra kötelezni. A joghézag felszámolását a parlamenttől várják: amint hatályba lép az új karanténtörvény, a kormány kiegészíti a veszélyhelyzetről szóló határozatát - ígérte Orban.

Szerdán Klaus Iohannis államfő is egyeztetett a kormány tagjaival a járványügyi helyzetről. Az elnök ezt követően azt mondta: bár nagyon aggasztó a helyzet, nem mondanak le a gazdaságélénkítő program folytatásáról.

Romániában szerdán - mint ahogy az utóbbi héten többször is - több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a tízezret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018