INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

oroszország

habarovszk

tüntetés

Ezrek tüntettek a gyilkosságokkal vádolt kormányzó mellett

Infostart / MTI

Ezrek tüntettek szombaton az orosz távol-keleti Habarovszkban, hogy rokonszenvüket és támogatásukat fejezzék ki a gyilkosságok megszervezésének gyanújával őrizetbe vett kormányzóval, Szergej Furgallal.

A hírportálokon megjelent felvételeken hallható, hogy a tüntetők azt harsogják, Furgal az ő választásuk, és a hatóságok engedjék szabadon a kormányzót. Egyikük arra szólította Moszkvát, hogy "takarodjon Habarovszkból". "Furgál vagyok/vagyunk" feliratú plakátokat tartottak a magasba.

Az Interfax hírügynökség szerint mintegy 10-12 ezren vettek részt a város központi terén tartott négyórás rokonszenvtüntetésen, amelyre a hatóságok előzetesen nem adtak engedélyt. A koronavírus-járvány miatt a városban tilos tömegrendezvényeket tartani, de a tüntetők ezt figyelmen kívül hagyták, többségük védőmaszkot sem viselt. A helyi hatóságok előző napon kordonokkal zárták le a Lenin nevét viselő teret azzal az indokkal, hogy fertőtleníteni fognak, de a tüntetők elbontották a kordont, és beözönlöttek a térre. A tiltakozás idején gépkocsivezetők dudálással fejezték szolidaritásukat a letartóztatott kormányzóval.

A távol-keleti nagyváros történetében ez volt az elmúlt évtizedek legnagyobb tömegmegmozdulása.

Nagyezsda Tomcsenko, a letartóztatott kormányzó szóvivője az Instagramon mondott köszönetet a tüntetőknek a támogatásért.

Szergej Furgalt másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságok megszervezése és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt vették őrizetbe csütörtökön. A kormányzót repülővel Moszkvába szállították át, ahol a bíróság dönt majd előzetes letartóztatása ügyében.

A politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását szervezte meg az orosz Távol-Kelet három régiójában.

Az üggyel kapcsolatban korábban már négy embert, egy banda tagjait, letartóztattak. A Furgal elleni gyanú egyebek között bérgyilkosságra, banditizmusra, zsarolásra és gyilkossági kísérletre is kiterjed. A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, a kormányzót azt követően vették őrizetbe, hogy más gyanúsítottak ellene vallottak.

Az 50 éves, ideggyógyász végzettségű, a szövetségi parlamentben is megfordult üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak a nacionalista-jobboldali Liberális Demokrata Párt színeiben. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben, főleg a Vlagyimir Putyin elnök újraválasztását követően bejelentett váratlan nyugdíjkorhatár-emelés miatt.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018