INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

spanyolország

gyászmise

koronavírus

A járvány spanyol áldozataira emlékeztek

Infostart / MTI

Nagyszabású gyászmisét tartottak Spanyolországban a madridi Almudena katedrálisban a koronavírus-járvány több mint 28 ezer halálos áldozatának emlékére.

Az istentiszteleten a spanyol királyi család mellett magas rangú politikusok, az elhunytak hozzátartozói és a Covid-19 betegeket ápoló spanyol egészségügyi dolgozók képviselői is részt vettek. A mintegy 400 meghívott mindegyike szájmaszkot viselt.

Több ezer orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, illetve hunyt el a kórban.

"A fanatizmussal, konfrontációval és felháborodással terhelt időkben sok ember, hívők és nem hívők vegyesen a legjobbat nyújtották példát adva szolidaritásból erőfeszítéseikért pedig gyakran életükkel fizettek" - hangsúlyozta a misét vezető Carlos Osoro madridi érsek.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő lisszaboni látogatása miatt nem vehetett részt a megemlékezésen. António Costa portugál miniszterelnökkel próbált közös álláspontot egyeztetni a július 17-18-ra kitűzött uniós csúcstalálkozóra. A megbeszélésekről szóló tájékoztatás szerint Spanyolország és Portugália összefog annak érdekében, hogy az Európai Unió jóváhagyja koronavírus-járvány miatti nehézségek leküzdésére hivatott, 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja, és a célt szolgáló összeg ne legyen ennél alacsonyabb.

A spanyol kormányfő konzervatív ellenzéke ugyanakkor bírálta a szocialista politikus távolmaradását.

Spanyolország a pandémia által legerősebben érintett országok közé tartozik, eddig 251 789 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 28 388-an elhunytak a kórban. Május közepe óta valamelyest javultak a járványügyi adatok.

A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018