eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sredisce ob Dravi, 2015. október 18.Szlovén rendőrök a Horvátországból érkezett illegális bevándorlóknak felállított sátrak előtt, a horvát határ mentén fekvő szlovéniai város, Sredisce ob Dravi határállomásánál 2015. október 18-án, miután Magyarország október 16-án éjfélkor lezárta a Horvátországgal közös zöldhatárt a migránsok előtt. (MTI/EPA/Igro Kupljenik)
Nyitókép: MTI/EPA/Igro Kupljenik

Lemondott egy korrupciógyanús ügy miatt a belügyminiszter és a rendőrfőnök Szlovéniában

Mindketten lemondtak a posztjukról a gazdasági miniszter ellen indított ügyészségi nyomozás és házkutatás miatt - jelentette a Dnevnik című szlovén napilap.

A baloldali ellenzéki pártok kormányzati korrupciót gyanítottak a koronavírus-járvány idején beszerzett védőfelszereléseknél márciusban, és bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a gazdasági miniszter ellen, amelyet azonban nem szavazott meg a parlament.

A központi nyomozó főügyészség (NPU) két hónappal ezelőtt kezdett nyomozni az ügyben, a Mladina című hetilap pedig a múlt héten tett büntetőjogi feljelentést Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter ellen.

Ales Hojs belügyminiszter szerint ugyanakkor az ügyészségi nyomozás politikai indíttatású, ezért benyújtotta lemondását Janez Jansa kormányfőnek, amelyet az el is elfogadott. Ezt megelőzően a rendőrfőkapitány a belügyminisztert tájékoztatta lemondásáról, amelyet ő szintén elfogadott.

A belügyminiszter elmondta: az ügyészség nem értesítette őt arról, hogy reggel nyolc órától a hatóságok házkutatást tartanak több helyszínen és több személynél a visszaélési vádak miatt. Hojs sérelmezte azt is, hogy a házkutatáskor korlátozták Pocivalsek személyi szabadságát, miközben ő védett személy.

A hatáskörömnél fogva nem avatkozhatok bele a rendőrség és az ügyészség munkájába

- hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ennek ellenére vállalta a politikai felelősséget, és lemondott. A belügyminiszter úgy fogalmazott: nehéz őt meggyőzni arról, hogy nem egyfajta politikai rendőrség áll az események mögött, pedig a rendőrség nem árnyékhatalom, hanem a nép szolgálatában kell állnia. Szembeötlő szerinte, hogy számos büntetőügyet fektetnek a bíróságon és az ügyészségen, elfogadhatatlan továbbá, hogy a rendőrséget nem azok irányítják, akiknek hivatalból ez lenne a feladatuk.

Az ügyészségi vádak szerint a gazdasági miniszter politikai befolyásával élve előnyben részesített egyes cégeket a lélegeztetőgépek és szájmaszkok beszerzésénél, és

8 millió euróval károsította meg a költségvetést. A hatályos törvények szerint 8 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat

- írta a lap. A gazdasági miniszter korábban többször is visszautasította a vádakat. Szavai szerint a sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és a fejét követeli. "Sem én, sem a kollégáim semmilyen módon nem lobbiztunk, vagy próbáltuk befolyásolni a döntéseket" - mondta, majd hozzátette: az volt a cél, hogy felgyorsítsák a folyamatokat, és védőfelszerelést biztosítsanak az "arcvonalban" harcolók számára, amikor arra a legnagyobb szükség volt. Kiemelte továbbá, hogy a szerződések megkötéséről több minisztérium közösen hozott döntést, hogy a lehető leghamarabb hozzájussanak a szükséges eszközökhöz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×