eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Drámai hír érkezett Horvátországból

Figyelmeztetésnek veszik az adatokat, de a kormányfő szerint tudják kezelni a helyzetet.

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van.

A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban.

Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt.

Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy

nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet.

Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza. "Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket" - tette hozzá.

Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

Eközben a kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet, amely támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és az azzal járó közterheket. A rendelet vonatkozik minden olyan vállalatra, amelynek forgalma a járvány miatt visszaesett, és a dolgozóinak száma meghaladja a tíz főt.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint szerdára hat újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.

Többségében itt is behurcolt esetekről, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről van szó. Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten "vörös listára tette", s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket. A nem biztonságos országok listájára került még Albánia és Portugália is. Bár az elmúlt egy napban nem történt haláleset, a Covid-19 betegség következtében elhunytak száma hivatalosan 109-ről 111-re emelkedett. A két eset még áprilisban történt, de azóta bebizonyosodott, hogy a fertőzés következményében haltak meg.

Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány csütörtöktől kötelezővé tette a szájmaszk viselését zárt terekben és a közösségi közlekedési eszközökön.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×