eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz egy járművezetőtől a Twickenham Rögbi Stadion szomszédságában létesített autós tesztállomáson, Londonban 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. Ettől a naptól kezdve tízmilliók számára vált hozzáférhetővé a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Bekövetkezett végre az a fordulat, amire a britek vártak

Tetőzött a szigetországban az új típusú koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma is.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója bejelentette, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal, 16 395-ről 14 220-ra csökkent.

Különösen markáns a csökkenés a járvány nagy-britanniai gócában, Londonban,

ahol egy hónapja még csaknem ötezer pácienst kezeltek kórházban koronavírus-fertőzés okozta betegséggel, számuk azonban ma már nem haladja meg a kétezret.

A legutóbbi 24 órában 315-el 28 446-ra emelkedett a nagy-britanniai Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma. Ez az utóbbi hetek legalacsonyabb napi növekedése volt, és Powis professzor hangsúlyozta: a napi kilengéseket kiszűrő hétnapos mozgó átlag is azt mutatja, hogy a halálozások száma túljutott a tetőzésen.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túl van csúcspontján és lefelé tartó pályára került. A vasárnapi sajtótájékoztatón hangzott el azonban első ízben, hogy az egyes kulcsfontosságú részmutatók közül a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma is túljutott a tetőzésen. Vasárnapig 1 206 405 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és 186 599 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Az elmúlt egy napban 4339 új fertőzést mutattak ki.

Stephen Powis professzor a sajtóértekezleten hangsúlyozta:

az újonnan igazolt fertőzések napi száma annak ellenére csökken, hogy a naponta elvégzett szűrések száma az utóbbi időszakban meredeken emelkedik.

Egy hónappal ezelőtt naponta nem egészen 20 ezer szűrést végeztek Nagy-Britanniában, a héten azonban volt olyan nap, amikor a szűrővizsgálatok száma meghaladta a 120 ezret, és a hétvégén, a vasárnap délelőtt zárult 24 órában is 76 496 tesztet végeztek el.

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a vasárnap esti sajtótájékoztatón - Boris Johnson miniszterelnök minapi bejelentését megismételve - elmondta: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×