eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Koronavírus ellen új szakaszban: bűzlő trágyával is védekeznek Svédországban

Rendhagyó módon, bűzlő trágyával próbálják elejét venni a dél-svédországi Lund egyetemi városban a Walpurgis-éji ünnepségeknek a koronavírus-járvány miatt - közölte Gustav Lundblad, a városi tanács környezetvédelmi bizottságának elnöke a Sydsvenskan című helyi lapnak nyilatkozva szerdán.

Minden év április 30-án a városi parkban fiatalok ezrei gyűlnek össze ünnepelni, de a koronavírus járványának idején ennek a gyakorlatnak igyekeznek gátat szabni a hatóságok.

A diákok távoltartására a városvezetés a többi között egy tonna baromfitrágyát akar szétpermetezni.

Lundblad szerint az intézkedés célja, hogy megakadályozzák, Lundból újabb járványgóc váljék csütörtökön.

"Két legyet ütünk egy csapásra, lehetőségünk nyílik a park zöldterületének trágyázására, ezzel párhuzamosan ennek erős szaga lesz, és akkor már nem lesz annyira kellemes a parkban ücsörögni és sört inni" - mondta.

"Nem lesz kellemes a baromfitrágyától bűzlő parkban üldögélni" - írta Philip Sandberg, a városi tanács egyik tagja a Facebook-oldalán. Ugyanakkor hozzátette: a trágya jót tesz a gyepnek, így Lund parkja a nyáron pompásan fog kinézni.

A fiatal svédek számára a Walpurgis-éj nagyszabású ünnepnek számít. Napközben rendszerint piknikre, este pedig a város által rendezett ünnepségre gyűlnek össze a parkban az emberek. Az utóbbi években volt, amikor 30 ezren ünnepeltek, ami az idén a járvány adta körülmények között elképzelhetetlen, már csak azért is, mert tilos az 50 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani.

A parkot lezárják, az ünnepséget pedig már előre lemondták. A rendőrség drónokkal akarja ellenőrizni, hogy valóban nem szegik-e meg a korlátozásokat.

Az április 30-áról május 1-ére virradó éjjel megünnepelt esemény neve Szent Walburgától, egy Dél-Németországban ténykedő, Angliából származó benedekrendi apácáról kapta a nevét. Az ünnep május 1-ére esik, a megelőző kilenc napot Walpurgisnapokként ismeri a hagyomány. A kilenc nap alatt a hagyomány szerint " harangozással védekeznek a boszorkányok machinációi ellen." Ma már a keresztények és nem-keresztények együtt ünnepelnek.

A 10,2 millió lakosú Svédországban eddig 20 302 fertőzött szervezetében mutatták ki a vírust, és 2462-en hunytak el a Covid-19 betegségben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×