eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Meglett a következménye a húsvéti járkálásnak Ukrajnában

Megugrott a fertőzöttek száma. Leszállt Kijevben az Álom.

Ukrajnában csütörtökre 578 új esettel 7170-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 13 újabb halálos áldozattal 187-re nőtt. Ez újabb rekordszintű napi emelkedés a fertőzöttek számában - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 504-en gyógyultak fel, ebből az elmúlt napban 80-an. A betegek közül jelenleg 2308-an szorulnak kórházi ellátásra, köztük 103 gyermek és 223 egészségügyi dolgozó. Lélegeztetőgépen 100-an vannak, köztük egy gyermek.

A 187 elhunyt közül 94 férfi és 93 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt.

Online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hozzáfűzte, hogy

a 7170 igazolt fertőzött között 1386 egészségügyi dolgozó és 457 gyermek van. Az 578 új beteg között pedig 123 egészségügyi dolgozó és 44 gyermek.

Kijelentette, hogy a fertőzöttek számának magas napi emelkedése a karanténkorlátozások megszegésének következménye, s ezek az incidensek húsvétkor, illetve az azt megelőző hét alatt történtek. Idén az ortodoxok április 19-20-án ünnepelték a húsvétot.

Rendőrségi adatok alapján húsvét éjjelén csaknem 130 ezer ukrán hívő ment templomba, a hatóságok 19 esetben jegyzőkönyvezték a karanténszabályok megsértését - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A fegyveres erők illetékesei csütörtökön azt közölték, hogy a hadseregben újabb három megbetegedés történt, így a fertőzöttek száma soraikban elérte a 46-ot. A katonák közül eddig ketten haltak bele a betegségbe és hatan gyógyultak fel. Jelenleg a fegyveres erők 341 tagja van intézményi vagy otthoni karanténban fertőzés gyanúja miatt.

Megérkezett közben csütörtökön Kijevbe az az An-225 "Mrija" (Álom) elnevezésű ukrán óriás szállító repülőgép, amely Kínából hozott egészségügyi szállítmányt. Az ukrán elnöki hivatal jelentése szerint a gépet fogadta Volodimir Zelenszkij elnök, Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter, Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos és több más tisztségviselő. Több mint száz tonnás rakományában a gép 12 millió szájmaszkot, 260 ezer védőszemüveget és több mint 100 ezer ötös szintű védőöltözetet szállított az ukrajnai egészségügyi dolgozók számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×