INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

európai parlament

koronavírus

európai bizottság

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.

EP-elnök: az unió igyekszik korrigálni a tagállamok önző magatartását

InfoRádió

Az Európai Parlament elnöke rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre, hogy az Európai Parlament szavazzon azokról a koronavírus-járvánnyal összefüggő rendkívüli uniós intézkedésekről, amelyekhez a plenáris jóváhagyása is szükséges.

A tanácskozáson a Covid-19 járvány hatásának kezelésére vonatkozó első három, az Európai Bizottság által benyújtott jogszabálytervezetet vitathatják meg, majd szavaznak azokról. Az Európai Parlament elnöksége erre a plenárisra speciális szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy a távolból is lehessen szavazni.

Az EU kormányai példa nélküli lépéseket tettek a fertőzés előrehaladásának lassítása érdekében. A közösségektől való távolmaradásra irányuló intézkedések, mint az iskolák bezárása, az otthonmaradás, valamint a tömeg elkerülése, a vírus elleni küzdelem alapvető eszközei. Egy rendkívüli videocsúcstalálkozón a tagállami vezetők úgy döntöttek, hogy ideiglenesen lezárják az EU külső és schengeni határait a nem létfontosságú utazások előtt. Megállapodtak abban is, hogy koordinálják a blokkon kívül ragadt uniós polgárok hazaszállítását.

Ezt követően David Sassoli, az EP elnöke nyilatkozott: „Az Európai Unió igyekszik korrigálni a tagállamok önző magatartását, különös tekintettel a nemzeti kormányok közötti koordináció hiányára a súlyos koronavírus-válsággal szembesülve. Végre a szolidaritás szellemében mozgunk, előnyben részesítve az orvosi anyagok szállítását és megvédve az áruk szabad mozgását a területeinken.

Az úgynevezett „zöld sávok” biztosítják, hogy a létfontosságú áruk és az orvosi felszerelések továbbra is szabadon mozoghassanak az EU-ban. A Európai Parlament a válság gazdasági következményeinek enyhítésére irányuló intézkedésekről is szavaz.

Az Európai Unió összehangolt válasza tartalmaz egy 37 milliárd eurós csomagot

az egészségügyi ágazat, valamint a vállalkozások és az emberek pénzügyi támogatására, a jövedelmek és a munkahelyek védelme érdekében. Az Európai Központi Bank egy 750 milliárd eurós tervet hirdetett meg az EU-s gazdaságra gyakorolt hatás csökkentésére, állami és vállalati kötvények vásárlásával.

Ahhoz, hogy a javaslatok megvalósulhassanak, az Európai Tanács jóváhagyása is kell majd.

A plenáris ülésre rendkívüli szabályokat fogadott el az EP vezetősége azért, hogy a távolból is lehessen szavazni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Rendkívüli EP-ülés csütörtökön
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018